Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další vzpruha pro AI. Amazon investuje do startupu čtyři miliardy dolarů

Amazon investuje do startupu s AI čtyři miliardy dolarů
iStock
 ČTK

Americká internetová společnost Amazon investuje až čtyři miliardy dolarů (téměř 92 miliard korun) do start-upu Anthropic, čímž získá klíčového partnera v oblasti generativní umělé inteligence (AI).

Reklama

V rámci dohody Anthropic přesune většinu svého softwaru do datových center Amazon Web Services (AWS) a bude využívat domácí čipy této cloudové divize k trénování modelů, které používá k provozu chatbotů a dalších aplikací. Firmy o tom informovaly v tiskové zprávě.

Microsoft zařadí do operačního systému Windows asistenta s umělou inteligencí.

Windows od Microsoftu dostanou asistenta s umělou inteligencí

Americká softwarová společnost Microsoft od příštího týdne zařadí do svého operačního sytému Windows asistenta s umělou inteligencí Copilot. Poprvé se objeví 26. září v bezplatné aktualizaci Windows 11, později bude k dispozici také ve prohlížeči Edge a softwarové sadě Microsoft 365, uvedla firma.

Přečíst článek

Anthropic získá přístup k výpočetnímu výkonu Amazonu a také finanční injekci, která mu pomůže zaplatit obrovské náklady potřebné k trénování a provozování velkých modelů AI. Amazon bude mít ve společnosti Anthropic menšinový podíl. Vývojáři Amazonu, včetně těch, kteří pracují mimo AWS, budou mít přístup k modelům společnosti Anthropic.

Od knih po letectví a elektromobily

Amazon je významným hráčem v odvětví internetového obchodu a cloudových služeb. Firma dlouhodobě získává podíly v partnerských společnostech v těch oblastech, které považuje za prioritní, například v sektoru nákladní letecké dopravy, distribuce potravin či výroby elektromobilů.

Apple, ilustrační foto

Apple dominuje žebříčku inovací. Následuje Tesla a Amazon

Mezi dvaceti nejinovativnějšími firmami světa je 15 ze Spojených států a jen dvě z Evropy. Na vzestupu jsou čínské společnosti.

Přečíst článek

Pokud se investice do společnosti Anthropic přiblíží čtyřem miliardám dolarů, půjde o největší známou firemní transakci přímo související s AWS. Tato divize se snaží vytvářet své vlastní produkty a nespoléhat se na technologie jiných firem.

Milník Amazonu ve výrobě čipů

AWS je největším světovým prodejcem výpočetního výkonu a datových úložišť. V oblasti modelů AI vytrénovaných ke generování textu, obrázků a dalšího obsahu se ale obecně považuje za zaostalou, protože jí chybí jak úspěšný produkt, tak exkluzivní partner s dobrým postavením v tomto odvětví.

Dohoda představuje milník v úsilí Amazonu v oblasti výroby čipů. Její procesory nazvané Trainium a Inferentia jsou navrženy pro podporu aplikací pro strojové učení. Většina aplikací AI se spoléhá na drahé čipy od firmy Nvidia, které může být obtížné sehnat. Společnost Anthropic bude používat čipy AWS k vytváření a trénování budoucích základních modelů.

Více o dění v oblasti umělé inteligence čtěte zde:

Americká FTC příští týden podá žalobu na Amazon

Spojené státy vyráží do boje proti technologickým gigantům. Komise FTC podá žalobu na Amazon

Americká Federální obchodní komise (FTC) podá v úterý dlouho očekávanou žalobu na internetového prodejce Amazon. Zahájí tak nejnovější fázi snahy Spojených států omezit tržní sílu velkých technologických společností.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme