Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volkswagen postaví gigafactory ve španělské Valencii. O dalších lokalitách rozhodne později

Elektromobily VW
ČTK
 ČTK

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Oznámila, že do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur (172 miliard korun).

Reklama

V pořadí druhou gigafactory a první mimo Německo postaví koncern Volkswagen ve španělské Valencii. Nový závod by měl zahájit výrobu v roce 2026 a zaměstnat více než 3000 lidí, uvedla firma v tiskové zprávě. Podobné plány má v Evropě a Severní Americe i konkurenční automobilka Stellantis.

Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, hodlá v Evropě do konce desetiletí postavit celkem šest továren na výrobu baterií. Výstavbu závodu zvažuje i v České republice. Dosluhující předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer tento týden v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uvedl, že chce, aby si Volkswagen pro vybudování továrny Českou republiku vybral. Schäfer převezme od 1. dubna provozní řízení značky VW.

Koncern o výstavbě středoevropské továrny na baterie chtěl mít jasno už na konci loňského roku, rozhodnutí ale odložil zhruba o půl roku. Na posuzování a jednání má vliv i nynější invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla otevřela u Berlína svoji první evropskou továrnu. Musk předal první vozy i s autogramem

Americká společnost Tesla v úterý oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna chce vyrábět až 500 tisíc vozů Model Y ročně, zaměstná 12 tisíc lidí.

Přečíst článek

Na výstavbě továren na výrobu baterií nyní v rámci přechodu od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům pracují automobilky po celém světě. Společnost Automotive Cells Company (ACC) oznámila, že hodlá postavit továrnu na výrobu baterií v Itálii. Podrobnosti o investici neposkytla, podle dřívějších informací je však cílem vyrábět baterie pro více než 2,5 milionu vozů ročně. ACC je společným podnikem automobilek Stellantis a Mercedes-Benz a firmy TotalEnergies.

Jihokorejská společnost LG Energy Solution (LGES) také uvedla, že hodlá investovat 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun) do vytvoření společného podniku s automobilkou Stellantis na výrobu baterií v Kanadě. LGES podle zdrojů agentury Reuters také zvažuje výstavbu továrny na baterie v Arizoně.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Ukrajina opět vyrábí kabely, válce navzdory. Škoda Auto si pro jistotu jejich dodávky zařídila i jinde

Škoda Auto přestála druhý rok čipové krize. Zisk jí vzrostl o téměř polovinu, tržby stagnovaly. Propad výroby kvůli nedostatku dílů čeká Škodovku i letos. Jak mocný propad bude, záleží na vývoji války na Ukrajině.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme