Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Informace o použití chemických zbraní na Ukrajině nejsou podložené důkazy, uvedla studie

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově
ČTK
 ČTK

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití chemických zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené.

Reklama

Rovněž sdělila, že dosud neobdržela oficiální žádost o prošetření těchto tvrzení, informovala agentura AFP. Spojené státy minulý týden obvinily Rusko z použití chlorpikrinu proti ukrajinským jednotkám a z porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních.

Chlorpikrin je na seznamu zakázaných dusivých látek OPCW se sídlem v Haagu, jejímž úkolem je monitorovat dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko i USA se k úmluvě připojily.

„Rusko a Ukrajina se vzájemně obvinily a oznámily (naší) organizaci tvrzení o použití chemických zbraní,“ uvedla mluvčí OPCW Elisabeth Waechterová. Dodala však, že „informace, které dosud obě strany OPCW poskytly, jakož i informace, které má sekretariát k dispozici, nejsou dostatečně podložené“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Pokud Rusové prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

Přečíst článek

„Situace nicméně zůstává nestabilní a mimořádně znepokojivá, pokud jde o možné obnovení používání toxických chemických látek jako zbraní,“ varovala Waechterová.

Chlorpikrin byl hojně používán za první světové války. Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se jedná o chemickou látku, která poškozuje dýchací systém a může způsobit vážné podráždění kůže a očí.

Tomáš Kopečný, zmocněnec pro obnovu Ukrajiny

Český obranný průmysl nikdy neměl lepší reputaci než teď, říká zmocněnec pro Ukrajinu Kopečný

V Česku máme po právu pocit, že naše dodávky vojenského materiálu, které byly z drtivé většiny ze soukromých výrobních kapacit, jsou významným příspěvkem pro Ukrajinu. Jiné státy tam ale dodávaly ještě větší objemy, připomněl v rozhovoru pro Export.cz vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Teď český leadership v rámci muniční iniciativy vidí a sleduje každý Ukrajinec. „Nyní jsme se z hlediska reputace českého obranného průmyslu na mezinárodní scéně dostali do první světové ligy. A z ukrajinského pohledu jsme tam dokonce v čele tabulky,“ dodal Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Moskva: Respektujeme své závazky

Podle amerického ministerstva zahraničí Rusko kromě chemické látky chlorpikrin používalo na Ukrajině jako bojovou metodu také látky k potlačování nepokojů. Kromě chlorpikrinu jsou to také plyny CS a CN, které jsou součástí slzného plynu. Zatímco civilisté během protestů mohou obvykle plynu na potlačování nepokojů uniknout, vojáci v zákopech bez plynových masek musí buď prchat pod nepřátelskou palbou, nebo riskovat udušení.

Kreml označil americká obvinění za „nepodložená“ a ujistil, že v této oblasti respektuje „své závazky vyplývající z mezinárodního práva“. Rusko tvrdí, že již nedisponuje vojenským chemickým arzenálem, země však čelí tlaku na větší transparentnost používání toxických zbraní, z něhož je obviňována.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme