Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Používají Rusové chemické zbraně? Nasadili dusivou látku chlorpikrin, tvrdí USA

USA obvinily Rusko, že na Ukrajině porušuje úmluvu o chemických zbraních
ČTK
 ČTK

Spojené státy obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.

Reklama

„Použití těchto chemických látek není ojedinělým incidentem a je pravděpodobně vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

FOTOGALERIE: Ukrajinci budují nové obrané pozice

Chlorpikrin je na seznamu zakázaných dusivých látek Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu, jejímž úkolem je monitorovat dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko i USA se k úmluvě připojily.

Ukrajinská armáda podle Reuters dříve uvedla, že Rusko v souvislosti se svou zvýšenou snahou o postup na frontě na východě Ukrajiny stále častěji používá látky k potlačování nepokojů. Kromě chlorpikrinu jsou to také plyny CS a CN, které jsou součástí slzného plynu.

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Válka na Ukrajině bude trvat ještě roky. Ruské vzdušné síly překvapily svou nekompetentností, říká expert

Válka na Ukrajině je teď podle Zdeňka Kříže z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity v módu očekávání dlouhého opotřebovávacího konfliktu. Může podle něj trvat ještě roky. Odborník se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku a v analýze zhodnotil dva roky konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek

Zatímco civilisté během protestů mohou obvykle plynu na potlačování nepokojů uniknout, vojáci uvízlí v zákopech bez plynových masek musí buď prchat pod nepřátelskou palbou, nebo riskovat udušení.

Ministerstvo dále uvedlo, že uvaluje sankce na přibližně deset ruských státních i soukromých subjektů, které se podílejí na výrobě či používání chemických zbraní. Toto opatření je součástí dnes oznámeného nového balíku sankcí, které USA uvalily na Rusko v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

Reklama

Související

Vojáci Srí Lanky

Slíbili jim tučný výdělek, ale byla to lest. Ve válce na Ukrajině tak bojuje asi 280 Srílančanů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme