Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google ve Francii zaplatí šestimiliardovou pokutu ve sporu s vydavateli

Google ve Francii zaplatí šestimiliardovou pokutu ve sporu s vydavateli
Profimedia
 ČTK

Původně měl Google ve sporu s předními francouzskými zpravodajskými organizacemi zaplatit dvojnásobek. Nyní francouzský antimonopolní úřad pokutu snížil na 250 milionů eur.

Reklama

Francouzský antimonopolní úřad vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu 250 milionů eur (6,3 miliardy korun) kvůli pochybením v oblasti duševního vlastnictví ve vztazích s vydavateli. Společnost Google se podle zprávy v rámci snahy o urovnání sporu zavázala, že nebude zjištění úřadu zpochybňovat, a navrhla řadu nápravných opatření.

Pokuta souvisí se sporem ohledně plateb za mediální obsah, který odstartovaly stížnosti předních francouzských zpravodajských organizací, včetně agentury AFP. Antimonopolní úřad v této kauze už v roce 2021 vyměřil společnosti Google pokutu 500 milionů eur.

Podle agentury Reuters se zdálo, že spor byl vyřešen dohodou z roku 2022, v rámci které Google souhlasil se stažením odvolání proti pokutě 500 milionů eur a slíbil nápravná opatření. Antimonopolní úřad ale v dnešní zprávě uvedl, že firma porušila některé podmínky dohody o urovnání sporu, včetně závazku, že bude s vydavateli jednat v dobré víře a poskytovat transparentní informace.

Francouzské mediální společnosti firmu Google dlouho obviňovaly, že těží z dominantního postavení svého stejnojmenného internetového vyhledávače a že se snaží vyhnout dodržování zákonů na ochranu autorských práv. Stížnost k antimonopolnímu úřadu v této záležitosti podaly v roce 2019. Argumentovaly tím, že k růstu tržeb firmy z reklamy přispívá používání výňatků z jejich zpravodajského obsahu.

Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek

Meta přestane v USA a v Austrálii platit vydavatelům za zpravodajský obsah

Meta přestane v USA a v Austrálii platit vydavatelům za zpravodajský obsah

Společnost Meta Platforms v dubnu odstraní ve Spojených státech a v Austrálii svou záložku na síti Facebook věnovanou zpravodajskému obsahu (Facebook News) a přestane platit vydavatelům za zpravodajský obsah. Zatímco v případě USA Meta od licenčních smluv s vydavateli upustila před dvěma roky, v Austrálii teprve nyní dobíhají tříleté smlouvy.

Přečíst článek

přehlídka Chanel 2024/25

Raději spálit, než dát do výprodeje. Módní domy řeší, kam s neprodanými kolekcemi

Problém, o kterém se nemluví nahlas. Luxusní módní domy se potýkají s přebytky svých kolekcí v řádu miliard eur ročně. Na rozdíl od levnějších řetězců totiž na konci sezóny nemohou jednoduše vrhnout neprodané zboží na pulty či na internetová tržiště s velkou slevou. Poškodilo by to pečlivě budovanou image exkluzivity.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg hrozí, že v USA odstraní zpravodajství z Facebooku. Nechce platit vydavatelům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme