Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom se stahuje z Německa. Hrozilo mu znárodnění

Gazprom
iStock
Veronika Kudrnová

Ruský energetický gigant Gazprom v pátek oznámil odchod z Německa. Děje se tak uprostřed sporu mezi oběma zeměmi kvůli naléhání Moskvy na převedení plateb za plyn z eur na rubly, píše Reuters.

Reklama

Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že se stahuje z Německa a že ukončila svou účast v německé divizi Gazprom Germania. Žádné další podrobnosti ani vysvětlení k tomu neposkytla, uvedla agentura Reuters, podle které není ani jasné, jak postup ruské energetické firmy ovlivní dodávky zemního plynu z Ruska do Německa.

Reuters poznamenal, že německá divize má pobočky mimo jiné ve Švýcarsku a České republice.

Rusko je s evropskými státy ve sporu kvůli platbám za plyn. Rusko od dnešního dne požaduje převody v rublech, což evropské státy odmítají a trvají na platbách v eurech, případně dolarech, jak určují stávající smlouvy.

Německý deník Handelsblatt ve čtvrtek uvedl, že německé ministerstvo hospodářství zvažuje kvůli obavám o bezpečnost dodávek energie o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Divize Gazprom Germania provozuje rozsáhlé zásobníky plynu, zatímco divize Rosněfť Deutschland je jakožto provozovatel rafinerií klíčovým hráčem na trzích s benzinem a naftou.

Kreml v pátek uvedl, že každý takový krok by byl porušením mezinárodního práva.

Na německém energetickém trhu jsou obě společnosti podle Handelsblattu v současné době nenahraditelné. Zároveň jim ale hrozí „technický bankrot“, protože banky a další podnikatelští partneři se nyní distancují od podniků s ruskými vlastníky.

Gazprom Germania sídlí v Berlíně a jejím jediným akcionářem je Gazprom Export, což je dceřiná společnost Gazpromu.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Hra na nervy? Plynovod Jamal se téměř zastavil, ceny plynu vyletěly nahoru

Dodávky plynu plynovodem Jamal, kterým surovina teče z Ruska do Německa, se v pátek ráno takřka zastavily. Burzovní cena plynu v EU přitom vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu, jako plyne z dat Bloombergu. To je nejvyšší úroveň od 11. března, tedy za poslední tři týdny. Z cenového vývoje plynu je patrný návrat citelné nervozity na trh.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Chcete plyn? Od pátku už jedině za rubly, vzkázal Putin. Vydírání, reaguje Západ

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého se od pátku musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme