Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyvlastnění a zestátnění Gazpromu a Rosněfťu. I o tom uvažují Němci

Gazprom, Německo
ČTK/AP
 ČTK

Německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Reklama

Spolková vláda chce podle zdrojů deníku Handelsblatt zabránit výpadkům dodávek energie v případě, že se tyto divize dostanou do potíží. Divize Gazprom Germania provozuje rozsáhlé zásobníky plynu, zatímco divize Rosněfť Deutschland je jakožto provozovatel rafinerií klíčovým hráčem na trzích s benzinem a naftou.

Na německém energetickém trhu jsou obě společnosti podle Handelsblattu v současné době nenahraditelné. Zároveň jim ale hrozí „technický bankrot“, protože banky a další podnikatelští partneři se nyní distancují od podniků s ruskými vlastníky.

americký prezident Joe Biden (ilustrační foto)

USA uvalily sankce na ruské technologické firmy, uvolní rekordní zásoby ropy

Ruské technologické firmy v čele s největším ruského výrobce polovodičů firmou Mikron jsou cílem další vlny sankcí ze strany USA. Washington také chce snížit ceny pohonných hmot v zemi, a proto ze strategických zásob uvolní miliony barelů ropy, podle Bílého domu nejvíce v historii.

Přečíst článek

Německý ministr hospodářství Robert Habeck ve středu oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů u zásobování plynem. Berlín zhoršení zásobování nevylučuje v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a s ruským požadavkem platit za plyn v rublech.

Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku. Gazprom je ruskou jedničkou v těžbě plynu a má monopol na jeho vývoz prostřednictvím plynovodů.

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Rusko, ilustrační foto

Boršč už jen pro bohaté Rusy. Tradiční jídlo chudých zdražuje o desítky procent

Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje už i „pokrm chudých“. Boršč je dražší jen za týden o desítky procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme