Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hra na nervy? Plynovod Jamal se téměř zastavil, ceny plynu vyletěly nahoru

Plynovod Jamal, ilustrační foto
ČTK/AP
Lukáš Kovanda

Dodávky plynu plynovodem Jamal, kterým surovina teče z Ruska do Německa, se v pátek ráno takřka zastavily. Burzovní cena plynu v EU přitom vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu, jako plyne z dat Bloombergu. To je nejvyšší úroveň od 11. března, tedy za poslední tři týdny. Z cenového vývoje plynu je patrný návrat citelné nervozity na trh.

Reklama

Trh hodnotí vývoj toku plynu plynovody z Ruska do evropských zemí nyní obzvláště citlivě, neboť nejistota kolem ruských dodávek znatelně narůstá. Zastavení dodávek jedním z plynovodů však nemusí znamenat nic závažného, dochází k němu poměrně běžně. Kreml však přesto může takovým zásahem vyslat určitý signál. Ví, jak je nyní atmosféra na trhu zjitřená.

Rusko včera uvedlo, že bude v dodávkách plynu pokračovat i přesto, že se zatím z evropskými zeměmi nedohodlo na způsobu platby. Od minulého týdne Kreml za svůj plyn žádá rubly, což ale evropské země vesměs odmítají. Země EU to považují za porušení smluv. Podobně to vidí i velké evropské petrochemické společnosti jako OMV, které mají přímé kontrakty s ruským Gazpromem.

Dodávky plynu, které se realizují dnes, se budou platit ve druhé polovině dubna nebo v květnu, což oběma stranám dává ještě čas situaci řešit. Je možné, že naleznou nějaké kompromisní řešení. Jinak to bude „hra nervů“ na to, kdo „ucukne“ jako první. Právě tato nervozita kriticky zvyšuje nejistotu na trhu, a tedy také cenu plynu. Trh leká každý náznak možného přerušení dodávek.

Gazprom, Německo

Vyvlastnění a zestátnění Gazpromu a Rosněfťu. I o tom uvažují Němci

Německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Přečíst článek

Úřad práce, ilustrační foto

Od začátku války našlo v Česku práci sedm tisíc Ukrajinců. Nejčastěji nastoupili na méně kvalifikované pozice

Pracovní úřad aktuálně eviduje téměř 30 tisíc volných míst vhodných pro ukrajinské občany prchající před válkou. Dalších minimálně deset tisíc jich může nabídnout i gastronomický sektor, který ale zpravidla zaměstnance hledá mimo úřady práce.

Přečíst článek

>>>>>> K plynové krizi čtěte více zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme