Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Frutu Podivín má získat Strnadova CE Industries, koupí ji od norské Orkly

Jaroslav Strnad
ČTK
 ČTK

Novým majitelem potravinářské společnosti Fruta Podivín z Břeclavska má být holding CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada, který ji koupí od společnosti Orkla Foods. Smlouvy podepsaly obě strany 15. února, nyní musí transakci přezkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl mediální zástupce CE Industries Jaroslav Martínek. Cenu nezveřejnil.

Reklama

Fruta je podnikem, který funguje od roku 1910 a od roku 1998 patřil koncernu Hamé, který je dodnes součástí nadnárodního norského koncern Orkla. Vyrábí se v něm marmelády, džemy a dětská ovocná výživa. Podle výroční zprávy za rok 2022 v Podivíně pracovalo 161 lidí, vyrábí zhruba 200 druhů výrobků, tradiční značkou dětské výživy je Hamánek. Za rok 2022 činily tržby téměř 580 milionů korun a hospodaření skončilo ve ztrátě 668 000 korun. O rok dříve činil zisk 17,6 milionu korun.

„Prodej umožňuje společnosti Orkla soustředit se na rozvoj svých klíčových značek jako Vitana, Májka, Hamé nebo Simply Fresh, a dále tak posílit svou pozici na českém trhu,”uvedl mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko Martin Frýdl. Loni Orkla zavřela v Česku dva svoje závody, které byly ztrátové, a to v nedalekém Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech v okrese Praha-východ. Z bzeneckého provozu, v němž pracovalo 200 lidí, mířily na trh sterilované okurky. V Břežanech pracovalo 50 lidí a vyrábělo se tam mražené ovoce a zelenina. Nyní zákazníci sice najdou v obchodech stejně vypadající výrobky se stejnou značkou, avšak vyráběné jinde.

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Potraviny ani benzín v nejbližší době nezdraží. Signalizují to ceny výrobců

Čerstvé statistiky cen výrobců vyznívají poměrně pozitivně. Jasně totiž signalizují konec inflační vlny v Česku. „Hlavním rizikem pro další vývoj výrobní inflace nadále zůstávají ceny energií,“ komentuje data Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Nový majitel Fruty je holdingem, který podniká ve více oborech, například v železničním strojírenství, v energetice, v recyklaci odpadu a také v potravinářství a drogerii. Loni například Jaroslav Strnad získal do portfolia pardubickou společnost Kávoviny, vlastní také fulneckého výrobce zdravé výživy firmu Kauma.

„Ve Frutě chceme zachovat výrobu současného portfolia a s ní spojená pracovní místa. Naším záměrem je její dlouhodobý rozvoj,” uvedl mluvčí CE Industries Andrej Čírtek. Holding předloni dosáhl tržeb deset miliard korun a zaměstnává v podnicích v Česku, na Slovensku, v Chorvatsku a Srbsku přes 2500 lidí. Strnad také v minulosti založil průmyslový holding Czechoslovak Group, který nyní vede jeho syn Michal Strnad.

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla loni vykázal dvoumiliardový obrat.

Dako-CZ láme rekordy, má dvoumiliardové tržby. Po Indii se chce dostat i do USA

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla z východočeské Třemošnice loni vykázal rekordní, dvoumiliardový obrat. Navzdory covidové pandemii, výpadkům v dodavatelských řetězcích, válce na Ukrajině a extrémnímu nárůstu cen energií se podařilo firmě, která spadá pod skupinu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada, zdvojnásobit tržby oproti poslednímu předcovidovému roku 2019.

Přečíst článek

MIliardář Jaroslav Strnad

Miliardář Strnad přebírá ztrátovou firmu MICo působící v jaderném byznysu

Společnost MICo dlužila půl miliardy korun kvůli ztrátovým projektům, nevydařeným investicím, zdražování materiálu a komplikacím při plnění zakázek za pandemie koronaviru.

Přečíst článek

Jaroslav Strnad, průmyslník, zakladatel zbrojařského gigantu CSG

Miliardář Strnad starší neztrácí apetit. Finišuje převzetí další české strojírenské firmy

Jaroslav Strnad sice už není některými tuzemskými médii řazen mezi české miliardáře, protože před čtyřmi lety předal zbrojní impérium CSG, které vybudoval, svému synovi Michalovi. Ten se tím vyšvihl mezi nejbohatší Čechy. Otec Jaroslav však neztrácí chuť dál přebírat perspektivní české firmy v potížích. Nyní dokončuje převzetí třebíčské společnosti MICo. Mezi miliardáře jistě dál patří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme