Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dako-CZ láme rekordy, má dvoumiliardové tržby. Po Indii se chce dostat i do USA

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla loni vykázal dvoumiliardový obrat.
DAKO-CZ, užito se svolením
 nst
nst

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla z východočeské Třemošnice loni vykázal rekordní, dvoumiliardový obrat. Navzdory covidové pandemii, výpadkům v dodavatelských řetězcích, válce na Ukrajině a extrémnímu nárůstu cen energií se podařilo firmě, která spadá pod skupinu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada, zdvojnásobit tržby oproti poslednímu předcovidovému roku 2019.

Reklama

Za uplynulé čtyři roky společnost Dako-CZ také přerostla hranice regionu i České republiky. Kolejová vozidla s jejími brzdovými systémy či komponenty jsou provozována nejen v Evropě, ale také například v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii, Alžírsku a Saudské Arábii. Loni firma expandovala s výrobou také do Indie, kde založila dva společné podniky s tamními předními výrobci.

„Naše spolupráce se společností Medha Servo Drives, klíčovým hráčem na indickém trhu, se soustředí na dodávky ucelených a moderních brzdových systémů pro nově připravované vozy EMU, metra a lokomotiv pro Indickou železnici. Dále tam spolupracujeme s dvojkou na trhu výroby nákladních vozů, společností Jupiter Wagons. Indické aktivity letos zastřeší nově vznikající dceřiná společnost DAKO-CZ India,“ popisuje indickou expanzi Lukáš Andrýsek, předseda představenstva společnosti DAKO-CZ.

Na další růst má společnost, která tři čtvrtiny své produkce exportuje, zaděláno také v Africe a Jižní Americe. V Brazílii například pracuje na projektu Automated People Mover. Pro speciální vlak, který bude v provozu na letišti v São Paulu, vyvíjí zcela nový brzdový systém. Trh Severní Ameriky ale zatím společnosti uniká, nicméně je jedním z jejích cílů pro následující roky.

MIliardář Jaroslav Strnad

Miliardář Strnad přebírá ztrátovou firmu MICo působící v jaderném byznysu

Společnost MICo dlužila půl miliardy korun kvůli ztrátovým projektům, nevydařeným investicím, zdražování materiálu a komplikacím při plnění zakázek za pandemie koronaviru.

Přečíst článek

Vítězná sázka na export a vlastní vývoj

Společnost při takových zakázkách, jako je ta brazilská, těží z toho, že má vlastní vývoj i moderní zkušební a konstrukční laboratoř.

„Vedle investic do rozšíření výroby a moderních technologií také, respektive především, masivně podporujeme výzkum a vývoj. Díky tomu naše společnost udává trendy v oboru, zejména v ekologickém a bezúdržbovém řešení našich brzdových systémů a komponentů,“ dodal Andrýsek.

Loni firma na veletrhu InnoTrans v Berlíně například představila revoluční elektromechanickou kotoučovou brzdovou jednotku, jejímž principem je, že k zastavení vlaků není potřebný stlačený vzduch ani olej.

Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s 207letou tradicí. Zahraniční zakázky se na obratu firmy podílejí ze čtyř pětin. Firma dodává komponenty firmám jako Škoda Group, České Dráhy, Stadler Rail Group, Tatravagónka Poprad, Siemens Mobility a dalším.

V roce 2009 se DAKO-CZ stalo součástí skupiny československých průmyslových podniků, jejímž majitelem byl podnikatel Jaroslav Strnad. V roce 2021 se holding, který mezitím Strnad převedl na syna Michala, stal stoprocentním vlastníkem firmy. 

Jaroslav Strnad, průmyslník, zakladatel zbrojařského gigantu CSG

Miliardář Strnad starší neztrácí apetit. Finišuje převzetí další české strojírenské firmy

Jaroslav Strnad sice už není některými tuzemskými médii řazen mezi české miliardáře, protože před čtyřmi lety předal zbrojní impérium CSG, které vybudoval, svému synovi Michalovi. Ten se tím vyšvihl mezi nejbohatší Čechy. Otec Jaroslav však neztrácí chuť dál přebírat perspektivní české firmy v potížích. Nyní dokončuje převzetí třebíčské společnosti MICo. Mezi miliardáře jistě dál patří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme