Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Strnad přebírá ztrátovou firmu MICo působící v jaderném byznysu

MIliardář Jaroslav Strnad
ČTK
 nst
nst

Společnost MICo dlužila půl miliardy korun kvůli ztrátovým projektům, nevydařeným investicím, zdražování materiálu a komplikacím při plnění zakázek za pandemie koronaviru.

Reklama

Třebíčskou strojírenskou firmu MICo, která se na konci dubna dostala do úpadku, získal holding CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada. Podle reorganizačního plánu, který v úterý schválila schůze věřitelů, se investorem a majitelem společnosti MICo stává firma TURNIKA SPV stoprocentně vlastněná skupinou CE Industries, uvedl mluvčí holdingu Jaroslav Martínek. Majitelem MICo dříve byla rodina Dennerů.

Reorganizační plán počítá se zachováním a dalším rozvojem společnosti v obou výrobních závodech v Hrotovicích a Kramolíně na Třebíčsku. Novým generálním ředitelem MICo je od letošního září Petr Litvan, absolvent oboru jaderná energetika na Českém vysokém učení technickém, který má zkušenosti z nadnárodních společností Apple a HP.

Jaroslav Strnad, průmyslník, zakladatel zbrojařského gigantu CSG

Miliardář Strnad starší neztrácí apetit. Finišuje převzetí další české strojírenské firmy

Jaroslav Strnad sice už není některými tuzemskými médii řazen mezi české miliardáře, protože před čtyřmi lety předal zbrojní impérium CSG, které vybudoval, svému synovi Michalovi. Ten se tím vyšvihl mezi nejbohatší Čechy. Otec Jaroslav však neztrácí chuť dál přebírat perspektivní české firmy v potížích. Nyní dokončuje převzetí třebíčské společnosti MICo. Mezi miliardáře jistě dál patří.

Přečíst článek

MICo je podle Litvana očištěná od dluhů a začíná s čistým štítem. „Musí získat nové zakázky, kvalitně a včas je vyrobit a dodat, zlepšit svou likviditu a využít růstový potenciál při současné renesanci jaderné energetiky v ČR i v Evropě,“ uvedl. Podle šéfa dosavadního týmu manažerů Petra Karáska je největší hodnotou společnosti zhruba 150 zkušených techniků a dělníků, kteří udrželi v plném chodu výrobu i v době krize podniku.

Půlmiliardový dluh

Firma MICo vyrábí výměníky tepla, kondenzátory a tlakové nádoby pro jadernou i konvenční energetiku a další průmyslové obory. Investor plánuje MICo propojit se třebíčskou inženýrsko-dodavatelskou společností Chemcomex, kterou CE Industries také vlastní, uvedl předseda představenstva CE Industries Adam Šotek. „Touto synergií zákazníci získají komplexní službu od výroby daného aparátu až po samotnou montáž, a to včetně komplexního inženýringu,“ doplnil.

Krajský soud v Brně koncem února rozhodl na návrh firmy MICo o vyhlášení moratoria, během něhož byl podnik chráněný před věřiteli. Po prodloužení moratorium platilo dva měsíce, koncem dubna MICo podalo na sebe insolvenční návrh. Soud pak rozhodl o jeho úpadku a povolil reorganizaci.

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks

Průmyslník Strnad loni vydělal nejvíc v historii. Letos zisk přiživí armádní zakázky

Loňský rok byl co do ziskovosti nejlepším v historii holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Významný růst tržeb i zisků holding předpokládá i letos. Významně by tomu mohly přispět armádní zakázky.

Přečíst článek

Firma dlužila téměř půl miliardy korun, do potíží se podle Martínka dostala kvůli ztrátovým projektům, nevydařeným investicím, zdražování materiálu a komplikacím při plnění zakázek za pandemie koronaviru. Prodělala například na projektu plicních ventilátorů CoroVent, který se na začátku pandemie rozjel ve spolupráci s ČVUT, ale nedospěl k sériové výrobě.

Kdo je miliardář Jaroslav Strnad

Společnost MICo vznikla v roce 1993 jako servisní firma působící v Jaderné elektrárně Dukovany. O pět let později zahájila vlastní výrobu v Hrotovicích, v roce 2011 se rozšířila o areál v Kramolíně. Zhruba dvě třetiny dodávek směřují do jaderné a zbývající třetina do konvenční energetiky. V roce 2019, kdy firma MICo dosud naposledy standardně zveřejnila výsledky, utržila 298 milionů korun a vykázala zisk téměř tři miliony korun.

Jaroslav Strnad vybudoval zbrojařskou společnost Czechoslovak Group, kterou přenechal synovi Michalovi, a v roce 2017 založil průmyslový holding CE Industries. Skupina tvořená dvěma desítkami firem podniká na evropských trzích v železniční dopravě, recyklaci surovin a energetice. Zaměstnává víc než 2400 lidí, její obrat převyšuje 8,3 miliardy korun.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Michl: Pokud se urve z řetězu mzdová inflace, sazby zvýšíme

Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu. Česká národní banka chce bojovat proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Vyplývá to z vyjádření guvernéra Aleše Michla na tiskové konferenci po dnešním zasedání bankovní rady ČNB. Rada dnes zachovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, na této úrovni je od konce června.

Přečíst článek

Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme