Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orkla v Česku na konci roku zavře dva závody. Okurky či ovoce bude dovážet ze zahraničí

Z bzeneckého provozu, v němž pracuje 200 lidí, jdou na trh sterilované okurky značky Znojmia
ČTK
 ČTK

Závody potravinářské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko v Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech v okrese Praha-východ budou utlumovat výrobu v posledním čtvrtletí tohoto roku a na konci roku jejich provoz skončí, uvedl mluvčí společnosti Martin Frýdl. Záměr ukončit výrobu v těchto závodech potvrdila společnost v březnu, nyní oznámila termín. O práci přijde kolem 250 zaměstnanců. Důvodem uzavření je dlouhodobá ztrátovost výroben. Jejich výrobky nahradí podle Frýdla externí dodavatelé ze střední či západní Evropy.

Reklama

Z bzeneckého provozu, v němž pracuje 200 lidí, jdou na trh sterilované okurky. V Břežanech pracuje 50 lidí a vyrábí se tam mražené ovoce a zelenina. V budoucnu tak zákazníci sice najdou v obchodech stejně vypadající výrobky se stejnou značkou, avšak vyráběné jinde. "Jednání probíhají. Je vysoce pravděpodobné, že dodávky budou pocházet ze středoevropského či západoevropského regionu," uvedl Frýdl.

Peníze, které firma ušetří zavřením ztrátových provozů, plánuje směřovat do rozvoje ziskových činností a také do investic, které poslouží větší udržitelnosti a menší energetické náročnosti. Letos například v závodě Hamé Babice na Uherskohradišťsku instaluje zařízení sloužící k rekuperaci vody, které umožní ročně uspořit 300 tisíc metrů krychlových vody.

Orkla je norskou společností, která v Česku vyrábí pro tuzemský i zahraniční trh potraviny řady značek. Mezi nejznámější patří například Vitana, Hamé, Otma či Májka. Podle poslední dostupné účetní uzávěrky dosáhl koncern v Česku loni obratu přes šest miliard korun, zisk před zdaněním se dostal na 557 milionů korun. V loňském roce firma čelila rostoucím nákladům na energie i suroviny. Zároveň po invazi na Ukrajinu opustila ruský trh.

Sklizeň a doprava obilí (ilustrační foto)

Úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita se letos sníží, uvedli statistici. Dařit se má řepce

Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun, uvedl ve svém prvním odhadu Český statistický úřad. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta. Statistici údaje o sklizni během léta ještě několikrát zpřesní.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Stát vybírá historicky suverénně nejvíce na daních, a to se ještě dočká tučného inkasa mimořádné „daně z drahé elektřiny“. Státu svědčí výrazný růst ziskovosti nejen ČEZ, ale i podniků jako Agrofert – ten hlásí růst zisku o 124 procent, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme