Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zase rekord. Tesly zdražily a i díky tomu Muskovi vydělaly nejvíc v historii

Tesla, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Jedna z velkých fabrik vyrábějících Tesly přitom musela zavřít. V čínské Šanghaji totiž kvůli pandemii covidu-19 platí tvrdý lockdown.

Reklama

Zisk i tržby automobilky Tesla v letošním prvním čtvrtletí překonaly odhady analytiků. Americký výrobce elektromobilů zvýšil v reakci na inflaci ceny, čímž vyrovnal dopad uzavření své továrny v Šanghaji. Tesla od ledna do března zvýšila zisk na 3,32 miliardy dolarů (74,6 miliardy korun) ze 438 milionů dolarů ve stejném období před rokem, uvedla společnost ve výsledcích hospodaření.

Tržby automobilky v prvních třech měsících letošního roku narostly meziročně o 81 procent na 18,8 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní společností Refinitiv v průměru očekávali, že tržby Tesly budou činit 17,8 miliardy dolarů. Od počátku ledna do konce března dodal výrobce 310 tisíc vozů.

Tesla, Cybertruck

Cybertruck párty. Tesla otevřela továrnu v texaském Austinu

Americká automobilka Tesla otevřela v noci na dnešek v texaském Austinu druhou továrnu na území Spojených států za 1,1 miliardy dolarů (bezmála 25 miliard korun). Závod má především sportovně-užitkový Model Y, který produkuje už továrna v německém Grünheide.

Přečíst článek

Tesla: úplně jiné auto

Společnost Tesla se od vypuknutí pandemie covidu-19 odlišuje od jiných automobilek a již několik čtvrtletí vykazuje rekordní dodávky a zisky. Její konkurenti se výrazněji potýkají s globálními výpadky v dodavatelském řetězci.

Výrobce elektromobilů zvýšil své ceny v Číně, Spojených státech a dalších zemích poté, co šéf firmy Elon Musk v březnu uvedl, že automobilka čelí v souvislosti s válkou na Ukrajině výraznému inflačnímu tlaku v oblasti surovin a logistiky.

Tesla uzavřela svou čínskou továrnu kvůli pandemickým omezením na zhruba tři týdny. Výrobu postupně obnovila tento týden. "Přestože byla nedávno obnovena omezená výroba, situaci nadále pečlivě sledujeme," uvedla společnost.

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Čína zavírá Šanghaj. Lockdowny ji stojí desítky miliard dolarů měsíčně

Minimálně 46 miliard dolarů měsíčně. Tak výrazný dopad mají dosavadní tvrdé lockdowny čínských měst ve snaze zabránit šíření covidu, tvrdí studie Čínské univerzity v Hongkongu. A to je ještě ta optimistická varianta, která nepočítá s vlivy inflace. Včera přitom začala platit uzávěra Šanghaje s 26 miliony obyvatel, která bude znamenat další ekonomické ztráty.

Přečíst článek

„Růst cen solidně převyšuje inflaci nákladů,“ konstatoval analytik Craig Irwin ze společnosti Roth Capital. „Problémy s čínskou výrobou se zdají být dobře zvládnuté a očekáváme, že Austin a Berlín nahradí 19denní výpadek v Šanghaji,“ dodal.

Akcie Tesly na čtvrtletní výsledky reagují prudkým růstem. Při otevření Wall Street ve čtvrtek si připsaly skoro 11 procent, což je vůbec nejvíce od letošního ledna. 

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla otevřela u Berlína svoji první evropskou továrnu. Musk předal první vozy i s autogramem

Americká společnost Tesla v úterý oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna chce vyrábět až 500 tisíc vozů Model Y ročně, zaměstná 12 tisíc lidí.

Přečíst článek

Takto bude vypadat Ostrava Tower.

Projekt ostravského mrakodrapu se změní. Místo jedné věže vyrostou dvě nižší

Společnost RT Torax, která se v centru Ostravy chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, musí svůj projekt změnit. Místo jedné věže vyšší než 230 metrů bude mít budova kvůli novým geologickým zjištěním věže dvě. Vyšší z nich bude i tak nejvyšší budovou v zemi. Ostravská společnost RT Torax. Se změnou už investor seznámil zastupitele města. Chystanou stavbu už dříve kritizovala část městské opozice.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme