Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahá ocel otřásá evropským průmyslem. Auta zákonitě zdraží

Vítkovice Steel
Vítkovice Steel

Spirálovitě rostoucí ceny ocele, spolu s rostoucími cenami energií, stavějí evropské průmyslové a stavební společnosti před těžkou volbu, zda mají převzít tyto náklady na sebe, přenést je na zákazníky nebo omezit výrobu.

Reklama

Invaze Ruska na Ukrajinu prudce zdražila ocel. Za tři týdny od invaze vzrostly ceny evropské ocele o 51 procent, protože na trhu chybí dodávky z Ruska a Ukrajiny. To je znepokojivé pro oživení kontinentu, ocel je totiž stavebním kamenem moderní ekonomiky, upozornila agentura Bloomberg.

Evropa spoléhala na Rusko a Ukrajinu, které mají na dovozu ocele do regionu pětinový podíl. Situaci firem navíc zhoršuje prudký růst nákladů na energii, který donutil místní ocelárny omezit výrobu.

„Zasahuje to samotné jádro ekonomické aktivity velkých ekonomik, jako je Evropa,“ uvedl stratég společnosti Liberum Capital Tom Price. „Dopad se vrací zpět do dodavatelského řetězce, takže to poškozuje celou hospodářskou aktivitu,“ dodal.

Tažírna oceli v Třineckých železárnách

Potvrzeno: Železo a další průmyslové kovy prudce zdražují

Ceny kovů využívaných v průmyslu a stavebnictví vzrostly o čtvrtinu. Naopak zlato a stříbro zlevňují.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině již způsobila nedostatek některých tříd ocele, uvedla ředitelka oddělení vývoje stavební firmy Donati Angelica Donatiová. To zahrnuje i korozi odolnou ocel nazývanou corten, která se používá ve stavebnictví. Ta se převážně vyrábí na Ukrajině a v současnosti je podle Donatiové zcela nedostupná. „To znamená, že každá stavba, kde se corten používá - je například hlavní součástí viaduktů v Itálii - se bude muset zákonitě zastavit,“ uvedla.

Analytik Bloomberg Intelligence Grant Sporre varoval, že další růst cen ocele by mohl snížit poptávku. Nejvíce by to zasáhlo automobilový průmysl a spotřební zboží. „Najednou se cena za výrobu vašeho auta zvýšila o 700 až 800 eur. To vymaže vaši marži, takže nemáte jinou možnost, než zvýšit ceny,“ uvedl.

Dopad je cítit i v USA. Ceny americké ocele po loňském poklesu z rekordu naopak letos od invaze stouply o 56 procent. Elektrické obloukové pece, které se na produkci ocele v USA podílejí asi 70 procenty, dostávají z Ukrajiny a Ruska více než polovinu dodávek surového železa potřebného pro výrobu ocele. Snižující se dostupnost surového železa pak zvyšuje cenu další suroviny, vysoce kvalitního šrotu, který se snaží získat země jako náhradu za surové železo.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Hrozbou pro další růst cen je také Čína, největší světový trh s ocelí. Podle místní výzkumné společnosti Mysteel muselo být kvůli koronavirovým omezením odstaveno 19 vysokých pecí v Tchang-šan, což poslalo ceny vzhůru. Teoreticky by to mohlo přinést úlevu hutím jinde ve světě, protože by to mohlo snížit náklady na uhlí a železnou rudu. To se však zatím nestalo. Ceny obou komodit letos vzrostly kvůli očekávání, že se čínská poptávka zvýší.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Hra na nervy? Plynovod Jamal se téměř zastavil, ceny plynu vyletěly nahoru

Dodávky plynu plynovodem Jamal, kterým surovina teče z Ruska do Německa, se v pátek ráno takřka zastavily. Burzovní cena plynu v EU přitom vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu, jako plyne z dat Bloombergu. To je nejvyšší úroveň od 11. března, tedy za poslední tři týdny. Z cenového vývoje plynu je patrný návrat citelné nervozity na trh.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Pozor na zlato. Za draho koupíte, prodáte jen se slevou

Češi ve snaze ochránit své úspory před inflací zběsile nakupují zlaté slitky. Ekonomové varují před rozčarováním, které se může dostavit při pokusech investiční zlato prodat. Někteří obchodníci zpětný výkup vůbec neumožňují, jiní nastavují nákupní cenu o desítky procent níž než tu prodejní. „Rozdíl spreadu by se měl pohybovat do pěti procent. Jinak je to snaha obrat prodávajícího,“ říká hlavní analytik BHS Štěpán Křeček. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme