Reklama

Vlivný lobbista ve Facebooku povýšil. Bývalý britský vicepremiér Clegg za něj bude jednat s vládami

Bývalý vicepremier britské vlády v letech 2010 až 2015 Nick Clegg bude od února 2022 řídit metasvět Facebooku a dalších sítí společnosti Meta Marka Zuckerberga. Na snímku Světovém ekonomickém fóru v Davosu v roce 2011.
World Economic Forum from Cologny, Switzerland, / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Dušan Kütner
duk

Bývalý britský vicepremiér z let 2010 až 2015 za vlády Davida Camerona Nick Clegg měl v době svého politického působení zásadní vliv na miliony Britů. Pětapadesátiletý Clegg dostal nyní možnost ovlivňovat ještě mnohem více lidí – zakladatel a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg jej jmenoval prezidentem firmy pro globální záležitosti.

Reklama

Bývalý britský místopředseda vlády a exšéf tamní centristické strany Liberální demokraté Nick Clegg se stal jedním z nejmocnějších lidí ve společnosti Meta (dříve Facebook). Nad ním už je jen generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg, který Clegga ve středu povýšil na prezidenta globálních záležitostí a dal mu na starosti „všechny politické záležitosti“, protože technologický gigant čelí přívalu globální regulace, uvedl server CNBC.

Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Zuckerberg hrozí zrušením Facebooku v Evropě. Kvůli osobním datům uživatelů

Společnost Meta Platforms provozující jednu z největších sociálních sítí na světě Facebook a také Instagram pohrozila, že v krajním případě obě služby v Evropě zablokuje. Důvodem je spor s evropskými regulátory o to, zda a jak může firma přenášet osobní data evropských uživatelů obou sítí do jejich mateřské země Spojených států, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Clegg se k Facebooku připojil v roce 2018 jako vedoucí politické divize a komunikace. Bývalý druhý nejmocnější muž Velké Británie nyní bude mít na starosti rozhodnutí, která ovlivňují celosvětově miliardy lidí - uživatelů Facebooku, Instagramu, Messengeru, WhatsAppu či služby společnosti Oculus, protože všechny jmenované jsou ve vlastnictví firmy Meta.

Zuckerberg chce, aby Clegg převzal roli vedoucího na úrovni své a provozní ředitelky Sheryl Sandbergové, která byla dlouho považována za druhou nejvýše postavenou osobu ve vedení Mety. „Nick nyní povede naši společnost ve všech našich politických záležitostech, včetně toho, jak komunikujeme s vládami, když zvažují přijetí nových politik a předpisů, a také toho, jak veřejně obhajujeme naše produkty a naši práci,“ uvedl Zuckerberg na svém osobním facebookovém profilu.

 

Dodal, že jmenování jemu a Sandbergové umožní ustoupit od politického rozhodování a zaměřit se na budování nových produktů a podnikání. „Na práci, kterou v Meta děláme, záleží mnoha lidem po celém světě,“ řekl Zuckerberg. „Jsme v centru mnoha debat o technologiích a společnosti,” podotkl.

Ostatně i Sandbergová má politické zkušenosti – byla ředitelkou kanceláře ministra financí USA Larryho Summerse v administrativě prezidenta Billa Clintona, který obýval Bílý dům v letech 1993 až 2001. V roce 2012 byla Sandbergová dokonce zařazena na žebříček 100 nejvlivnějších osobností světa časopisu Time.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Cleggovo jmenování přichází v době, kdy se Meta pokouší přeorientovat na budování prostředí zvané metaverse, virtuálního světa, kde lidé mohou žít, pracovat a hrát si prostřednictvím digitálních avatarů. Metaverse je stále v plenkách, ale s jejím vývojem bude pravděpodobně spojeno mnoho složitých politických záležitostí. 

Meta je navíc stále více neoblíbená u politiků po celém světě po skandálech týkajících se soukromí uživatelů jejích sociálních sítí, moderování obsahu, úniků dat, vměšování se do voleb a bezpečnosti dětí. „Naše stávající a budoucí produkty budou i nadále předmětem intenzivního společenského zájmu a debaty,” očekává Clegg.

Meta Platforms, matka Facebooku

Historický propadák. Facebook za jediný den smazal 252 miliard dolarů

Akcie Facebooku, resp. jeho majitele, společnosti Meta Platforms, včera přišly o 252 miliard dolarů své tržní hodnoty. To odpovídá 5,4 bilionu korun. Krvavý čtvrtek zamával i s majetkem Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, který rekordně zchudl a opustil tak elitní klub dolarových stamiliardářů.

Přečíst článek

„Velmi se těším, že budu hrát roli v této debatě a zajistím, abychom měli správné zásady, které budou odrážet naše povinnosti a podporovat vytváření inovativních nových produktů v nadcházejících letech,” podotkl.

Clegg byl vicepremiérem Velké Británie během koaliční vlády v letech 2010 až 2015 složené z Liberálních demokratů a Konzervativní strany v čele s Davidem Cameronem, což byl krok, který byl u mnoha příznivců jeho strany hluboce nepopulární. Jeho povýšení přichází uprostřed širšího personálního otřesu v Meta. V posledním roce fitmu opustil technologický ředitel Mike Schroepfer, finanční ředitel David Fischer a šéfka vývoje mobilní aplikace Facebook Fidji Simoová, upozornila CNBC.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Přečíst článek
Bývalá provozní ředitelka americké internetové společnosti Meta Platforms Sheryl Sandbergová (54)

Konec jednoho z šéfů. Sandbergová po dvanácti letech odchází ze správní rady firmy Meta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme