Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurokomisaři představili nová pravidla pro šest technologických gigantů

Amazon, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Evropská komise zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Reklama

Pět firem je ze Spojených států, a to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms a Microsoft, šestou je čínská společnost ByteDance, která vlastní platformu TikTok. Globální digitální firmy budou muset dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence.

Pro spotřebitele bude také jednodušší se snadno odhlásit ze služeb dané platformy. Firmy, které se normou nebudou řídit, čekají podle komisaře Thierryho Bretona přísné sankce. Teď mají jmenované podniky šest měsíců na to, aby požadavky normy splnily, čas tedy mají do 6. března příštího roku.

„Pro DMA je to Den D!“ napsal Breton na sociální síti X, dříve Twitter. „Ty nejvlivnější on-line firmy teď budou muset hrát podle našich unijních pravidel,“ dodal.

Norma se týká konkrétních služeb, které zmíněné platformy poskytují, celkem jich je 22. V případě sociálních sítí jde vedle Tiktoku rovněž o Facebook, Instagram a LinkedIn, dále o komunikační služby WhatsApp a Messenger, videokanál YouTube nebo vyhledávače Chrome, Safari či Google.

„Dnešní rozhodnutí o označení následují po přezkumu, který trval 45 dní a který komise provedla poté, co společnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft a Samsung oznámily svůj potenciální status strážců,“ uvedla komise. Uvedených šest firem komise v angličtině nazývá „gatekeepers“.

Takzvaný gatekeeper, tedy strážce, je velký podnik významně ovlivňující provoz internetu. Patří mezi ně firmy s více než 45 miliony aktivních uživatelů měsíčně a s tržní kapitalizací 75 miliard eur (1,8 bilionu korun). Nyní EK oznámila, že těchto strážců je jen šest, původně zmíněný Samsung v nynějším seznamu není.

Mluvčí Microsoftu podle agentury Reuters řekl, že firma akceptuje označení gatekeeper, zatímco mluvčí Mety, Googlu a Amazonu uvedli, že tato označení přezkoumávají. Firmy Apple a TikTok byly méně vstřícné. TikTok uvedl, že s rozhodnutím zásadně nesouhlasí a že je zklamán z toho, že před tímto rozhodnutím nebylo provedeno žádné šetření trhu. Nyní přehodnocuje své další kroky. Mluvčí Applu sdělil, že společnost je nadále „velmi znepokojena riziky ochrany soukromí a bezpečnosti dat, která DMA pro naše uživatele představuje.“

Čína chystá nový fond na podporu polovodičového průmyslu

Čína pošle na podporu domácího polovodičového průmyslu obří balík peněz

Čína se chystá vytvořit nový investiční fond, který by měl shromáždit 300 miliard jüanů (zhruba 920 miliard korun) na podporu domácího polovodičového průmyslu. Peking tak stupňuje své úsilí dohnat v tomto odvětví Spojené státy a další konkurenty.

Přečíst článek

Kromě toho se společnosti Google zakazuje, aby ve výsledcích svého vyhledávače zvýhodňovala vlastní služby. Norma také zabrání gigantu v oblasti elektronického obchodování Amazon využívat údaje, které na jeho stránkách vytvářejí firemní zákazníci, k tomu, aby jim lépe konkuroval.

DMA zároveň přiměje společnost Apple, aby na svých zařízeních, jako jsou iPhony a iPady, povolovala jiné obchody s aplikacemi než jen Apple Store, uvedla agentura AFP.

„Už jsme s firmami začali diskutovat a ony pochopily, že se pravidla hry změnila,“ uvedl Breton. Řekl také, že Evropská komise, která bude mít pravomoc normu kontrolovat a ukládat sankce, „nebude váhat přijmout rázná opatření“.

Některá pravidla vstupují v platnost okamžitě. Patří mezi ně nová povinnost dotčených firem informovat komisi o každém převzetí jiného podniku bez ohledu na jeho velikost.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme