Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína pošle na podporu domácího polovodičového průmyslu obří balík peněz

Čína chystá nový fond na podporu polovodičového průmyslu
ČTK
 ČTK

Čína se chystá vytvořit nový investiční fond, který by měl shromáždit 300 miliard jüanů (zhruba 920 miliard korun) na podporu domácího polovodičového průmyslu. Peking tak stupňuje své úsilí dohnat v tomto odvětví Spojené státy a další konkurenty.

Reklama

Jednou z hlavních oblastí pro investice z tohoto státem podporovaného fondu budou podle zdrojů zařízení k výrobě čipů, informovala agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Vytvoření fondu už schválily příslušné čínské úřady. Čínské ministerstvo financí do něj podle jednoho ze zdrojů hodlá vložit 60 miliard jüanů, další přispěvatelé do fondu zatím nejsou známi.

Nový fond by měla zřídit státní společnost China Integrated Circuit Industry Investment Fund, která už v letech 2014 a 2019 vytvořila dva podobné fondy. První podle vládních zpráv shromáždil zhruba 139 miliard jüanů a druhý 200 miliard jüanů. Do těchto fondů kromě ministerstva financí vložily peníze také velké státní podniky, například finanční společnost China Development Bank Capital, tabáková firma China National Tobacco Corporation a telekomunikační operátor China Telecom.

Automobilka Seat v rámci Volkswagenu skončí s klasickými auty. Soustředí se na elektromobily Cupra

Španělská automobilka Seat, která je součástí koncernu Volkswagen, nebude do budoucna výrobcem klasických automobilů, ale soustředí se na výrobu elektromobilů značky Cupra. Název značky Seat nezmizí, ale skupina Volkswagen pro něj najde novou roli. V rozhovoru s britským automobilovým časopisem Autocar to na mnichovském autosalonu IAA Mobility řekl šéf značky VW Thomas Schäfer.

Přečíst článek

Fondy poskytly finance dvěma největším čínským výrobcům čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation a Hua Hong Semiconductor, dodavateli paměťových čipů Yangtze Memory Technologies a řadě menších firem.

Čínský prezident Si Ťin-pching už delší dobu vyzývá k tomu, aby Čína dosáhla v oblasti polovodičů soběstačnosti. Tlak na dosažení soběstačnosti v posledních letech zvýšila série amerických restrikcí na polovodičový export do Číny, kterou Washington zdůvodňuje obavami, že Peking by mohl využít vyspělých čipů k posílení své armády.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme