Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dražší pivo nevadí. Majitel budějovického Samsonu AB InBev zvýšil ceny a díky tomu i zisk

Dražší pivo nevadí. Majitel budějovického Samsonu AB InBev zvýšil ceny a díky tomu i zisk
Profimedia
 ČTK

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev, pod nějž patří i českobudějovický Samson, v prvním čtvrtletí zvýšil v době inflace ceny svého piva. Spotřebitelé to akceptovali a skupina tak od ledna do března zaznamenala vyšší tržby i provozní zisk, oznámila skupina.

Reklama

Anheuser-Busch InBev zvýšil v prvním čtvrtletí upravený zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) meziročně o 13,6 procenta na 4,76 miliardy dolarů (101 miliard korun) a překonal odhady. Prodal sice jen o trochu více piv, ale spotřebitelé byli ochotni platit za ně výrazně vyšší ceny. Společnost se sídlem v Belgii to uvedla ve svém sdělení.

Pivní trh odolal inflaci

Podle průzkumu, který organizovala sama firma, se měl upravený zisk EBITDA zvýšit jen o 5,6 procenta. AB InBev uvedl, že hospodářské výsledky za první kvartál potvrdily odolnost pivního trhu tváří v tvář ekonomickým výzvám, zejména inflaci.

Češi loni vypili 136 litrů piva na hlavu. Na točené si už zajdou jen svátečně. A bude hůř

Obliba točeného piva klesá. Zatímco v roce 2009 se v českých hospodách a restauracích vypila téměř polovina celorepublikové spotřeby, loni to bylo jen 31 procent. A plánované změny DPH na tomu rozhodně neprospějí.

Přečíst článek

Tržby se zvedly o 13,2 procenta na 14,21 miliardy dolarů. Společnost zopakovala svou předpověď pro rok 2023, že upravený zisk EBITDA poroste v souladu s jejím střednědobým výhledem mezi čtyřmi a osmi procenty.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. V roce 2016 skupina koupila zhruba za 100 miliard dolarů svého největšího rivala SABMiller. Celosvětově vyrábí zhruba čtvrtinu veškerého piva.

Mezi značky skupiny AB InBev patří například Budweiser, Beck's, Corona či Stella Artois. V České republice firma vlastní českobudějovický pivovar Samson.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Víme, kde si v Praze dáte nejlepší plzničku

Češi milují pivo. A umí ho i skvěle uvařit a načepovat. Gurmet Pavel Maurer radí, kam si v Praze skočit na excelentní plzničku nebo dvě. Třetí už ale leze hodně do peněz.

Přečíst článek

AB InBev

AB InBev se stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu asi miliardu dolarů

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá prodat svůj podíl ve společném podniku s tureckou firmou Anadolu Efes, který působí v Rusku a na Ukrajině. Chce se tak stáhnout z Ruska v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme