Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AB InBev se stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu asi miliardu dolarů

AB InBev
iStock
 ČTK

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev hodlá prodat svůj podíl ve společném podniku s tureckou firmou Anadolu Efes, který působí v Rusku a na Ukrajině. Chce se tak stáhnout z Ruska v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Reklama

Firma AB InBev se sídlem v Belgii uvedla, že v souvislosti s exitem z Ruska očekává odpisy majetku v hodnotě 1,1 miliardy dolarů (téměř 25 miliard korun).

AB InBev odchodem z Ruska následuje své konkurenty Carlsberg a Heineken. Firma nyní jedná o tom, že její podíl ve společném podniku koupí turecký partner Anadolu Efes. Společný podnik má 11 pivovarů v Rusku a tři pivovary na Ukrajině. V Rusku zaměstnává 3500 lidí a na Ukrajině 1800, uvedla agentura Reuters.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. V roce 2016 skupina koupila zhruba za 100 miliard dolarů svého největšího rivala SABMiller.

Mezi značky skupiny AB InBev patří například Budweiser, Beck's, Corona či Stella Artois. V České republice firma vlastní českobudějovický pivovar Samson.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Štěpán Křeček: Mnohé firmy podnikající v Rusku podcenily rizika. Teď to pro ně bude bolestivé

V Rusku se dlouhou dobu ignorovala politická rizika, myslí si Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. „Ta se nyní projevila ve své plné síle. Hrozí dokonce, že továrny zahraničních vlastníků budou zestátněny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Křeček. Západ by podle něj neměl přistupovat na jednostranné požadavky Ruska na platby v rublech.

Přečíst článek

pivo, ilustrační foto

České pivo na seznamu kulturního dědictví UNESCO? To zas bude v álejích... vždyť vy víte co

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO – vedle hlineckého masopustu, slovácké jízdy králů a verbuňku a zejména po vzoru belgického piva a tamní pivní kultury. Ale upřímně – co tím vlastně svaz pivovarů míní? Na dlouholetou snahu Čechů pěstovanou už od dob komunistů vypít co nejvíc piva za co nejméně peněz – v čemž jsme nejlepší na světě – není proč být hrdý. Je to asi jako kdyby chtěl někdo zapsat na seznam kulturního dědictví pankáčský zvyk válet se na koncertech opilý v blátě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme