Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce vyjde Prahu na 2,6 miliardy

Průmyslový palác v Praze
ČTK

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium firem Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Náklady stavby překročí 2,6 miliardy korun.

Reklama

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem. Náklady dostavby jsou zhruba 2,64 miliardy korun. Kromě dostavby vyhořelého křídla konsorcium zrekonstruuje druhé křídlo a střední trakt. Práce začnou letos, skončit mají do roku 2024. Výběr dodavatele v pondělí schválili pražští radní. Vítězné konsorcium tvoří firmy Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Křídlo paláce vyhořelo v roce 2008. Jeho dostavbu dlouhodobě provázely potíže.

Vybraná firma vybuduje repliku vyhořelého křídla, která však bude uvnitř vybavena moderními technologiemi. K vytápění využije tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác vybaví vzduchotechnikou a tzv. zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

Křižíkovy pavilony.

Výstaviště Praha se postupně mění. Letos se v areálu prostaví 200 milionů

Výstaviště Praha letos slaví 130 let od svého založení. Areál, jehož dominantou je secesní Průmyslový palác, se posledních několik let postupně revitalizuje.

Přečíst článek

Dostavbu a rekonstrukci paláce zaplatí hlavní město ze svého rozpočtu v letech 2021 až 2024. V letošním roce by magistrát měl zaplatit 15 milionů korun, v příštím roce 1,05 miliardy a stejně tak v roce 2023. V roce 2024 by město mělo vydat 522,6 milionu korun.

Původně hlavní město při vyhlášení zakázky na konci loňského roku předpokládalo maximální cenu asi o 9,5 procenta nižší. Rozdíl je podle dokumentace způsoben zdražením stavebních prací a materiálů v poslední době.

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Obnovu paláce provázely dlouhodobě problémy. Město se mj. soudilo o peníze z pojistky po vyhoření křídla. Pražští zastupitelé následně zakázky rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky. Nynější vedení magistrátu zakázku ale v říjnu 2019 zrušilo, protože byla vypsána ještě předtím, než byl dokončen projekt, a tedy bez podrobné znalosti toho, co bude stavba zahrnovat. Vyhlášení tendru se tak opět zpozdilo.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

>>>>>>Zajímáte se o moderní architekturu? Čtěte naši rubriku Enjoy<<<<<<

Dennyho vila v pražské Tróji
video

Trojskou Dennyho vilu prodává miliardářský server

Nejdražší vilu Česka, která stojí na pozemcích vedle Trojského zámečku, nabízí i ikonické tržiště pro boháče JamesEdition. Ačkoli ceny nemovitostí v Praze rostou, takhle vila zlevnila.

Přečíst článek

Superjachta Dilbar

Kde kotví miliardáři? Letošním hitem je Itálie

V srpnu kotvilo nejvíc takzvaných superjachet u pobřeží Itálie. Naopak v USA jejich počty výrazně propadají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme