Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Daň za odchod z Ruska. Ropná TotalEnergies odepíše miliardy dolarů

Největší ztrátu majetku dosud zaznamenal Gennadij Timčenko. Nyní má majetek ve výši asi 16 miliard dolarů, přičemž většinu jeho majetku tvoří podíl v ruském producentovi plynu Novatek.
Krassotkin / Creative Commons / CC0
 ČTK

Francouzská ropná společnost TotalEnergies stahuje své dva členy z představenstva ruské společnosti Novatek. Společnost odepíše v Novateku hodnotu svého podílu, která činí 3,7 miliard dolarů (85,1 miliardy korun), uvedla francouzský podnik. TotalEnergies byl jedním z posledních západních akcionářů v Rusku, většina firem odešla po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Reklama

TotalEnergies tak v letošním roce v souvislosti s majetkem v Rusku zaúčtuje celkové odpisy 14,4 miliardy dolarů. To je méně než konkurenční britská společnost BP, která na konci března odepsala v Rusku majetek za 25,5 miliardy dolarů.

Odešli i BP a Shell

Francouzský podnik si na rozdíl od BP nebo Shellu i po invazi na Ukrajinu ponechal v Rusku některé investice. Patří mezi ně i podíl 19,4 procenta v producentovi plynu Novatek a menšinové podíly v projektech zkapalněného zemního plynu (LNG) Jamal LNG a Arctic LNG.

Společnost TotalEnergies uvedla, že vzhledem k evropským sankcím platným od začátku invaze se zástupci TotalEnergies v představenstvu Novateku na jednáních zdržovali hlasování, zejména u záležitostí o finančních otázkách. Nyní se firma rozhodla s okamžitou platností své zástupce z představenstva odvolat. Současně přestane v účetnictví uvádět svůj podíl v Novateku.

Šéf Lukoilu Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice.

Šéf Lukoilu zemřel po pádu z okna. Údajně spáchal sebevraždu

Šéf druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice, kde byl na vyšetření. Podle ruské agentury TASS spáchal sebevraždu. Lukoil byla jedna z prvních ruských firem, která se vyslovila proti invazi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Podle ruských médií je to letos již sedmé podezřelé úmrtí některého z nejvyšších ruských manažerů.

Přečíst článek

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme