Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf padlé kryptoburzy Mashinsky za mřížemi. Kauce bude stát „Robina Hooda z krypta” miliardu

Další šéf zkrachovalé kryptoburzy za mřížemi. Kauce bude Mashinského stát desítky milionů
Profimedia.cz
 ČTK

Úřady ve Spojených státech zadržely zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé americké kryptoúvěrové společnosti Celsius Network Alexe Mashinského. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Sedmapadesátiletý Mashinsky čelí obviněním z podvodů a manipulací.

Reklama

Po zadržení stanul před soudem, kde se prohlásil za nevinného. Soudkyně Ona Wangová uvedla, že Mashinsky bude propuštěn na kauci ve výši 40 milionů dolarů (zhruba 850 milionů korun) zajištěnou jeho rezidencí na Manhattanu.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Společnost Celsius Network vyhlásila bankrot loni v červenci. Úřady tvrdí, že Mashinsky v letech 2018 až 2022 prezentoval zákazníkům firmu Celsius jako moderní typ bankovního ústavu, ve kterém mohou bezpečně uložit svá kryptoaktiva a dostávat z nich úrok. Generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová jej proto v lednu zažalovala kvůli podvodu.

Manipulace s cenou kryptoměny 

Mashinsky přitom podle úřadů firmu Celsius provozoval jako riskantní investiční fond. Čelí rovněž obvinění, že manipuloval s cenou kryptoměny firmy Celsius, napsala agentura AP.

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci.

Další padlá kostka z kryptodomina. Kvůli krachu FTX končí banka Silvergate Capital

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci. Společnost Silvergate Capital Corporation to uvedla ve středu. Akcie banky po středečním uzavření burz odepsaly 35 procent. Podnik utrpěl ztráty po dramatickém kolapsu kryptoburzy FTX, a je tak další z řady obětí turbulencí na krpytoměnovém trhu.

Přečíst článek

Mashinsky se označoval za „„moderního Robina Hooda" a sliboval investorům výnosy ve výši až 17 procent. Kryptoúvěrové firmy zažívaly prudký růst v době pandemie covidu-19, kdy přitahovaly vkladatele vysokými úrokovými sazbami. Vloni se však dostaly pod tlak kvůli propadu cen kryptoměn.

V listopadu odvětvím otřásl krach společnosti FTX, která byla druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivity. Zakladatel FTX Sam Bankman-Fried čelí v USA trestnímu stíhání mimo jiné kvůli podvodu.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Přečíst článek
Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme