Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Robin Hood z krypta. Podle prokurátorky ale Mashinsky podváděl

Alexe Mashinského prokurátorka státu New York viní z podvodu.
Profimedia.cz
 ČTK

Generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová zažalovala zakladatele zkrachovalé americké kryptoúvěrové společnosti Celsius Network Alexe Mashinského, viní ho z podvádění investorů. Mashinsky podle ní propagoval firmu Celsius jako bezpečnou alternativu tradičních bank a zároveň zatajoval rostoucí ztráty z rizikových investic, které přispěly k pádu podniku.

Reklama

„Alex Mashinsky sliboval, že investory přivede k finanční svobodě, ale přivedl je na cestu finančního krachu,” uvedla Jamesová. „Dávat falešné a nepodložené sliby a uvádět investory v omyl je nezákonné,” dodala.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Kryptoúvěrové firmy nabízejí zákazníkům možnost uložit si kryptoměny do produktů s úrokovým výnosem. Společnost Celsius Network vyhlásila bankrot loni v červenci. Měsíc před tím zmrazila výběry, což zdůvodnila „extrémními podmínkami na trhu”. Mashinsky podle obžaloby ještě dva týdny před tímto krokem odmítal pochybnosti ohledně finanční situace podniku.

Mashinsky se podle agentury Bloomberg označoval za „moderního Robina Hooda” a sliboval investorům výnosy ve výši až 17 procent. Podle obžaloby svými sliby pomohl firmě Celsius přilákat digitální aktiva v hodnotě 20 miliard dolarů (téměř 460 miliard korun) od investorů z celého světa. Obžaloba požaduje, aby Mashinsky zaplatil vzniklé škody a dostal zákaz podnikání v New Yorku, píše Reuters.

Kryptoúvěrové firmy zažívaly prudký růst v době pandemie covidu-19, kdy přitahovaly vkladatele vysokými úrokovými sazbami. Vloni se však dostaly pod tlak kvůli propadu cen kryptoměn. Nejznámější kryptoměna bitcoin v loňském roce ztratila zhruba dvě třetiny své hodnoty. Podobně se propadla také většina dalších významných kryptoměn. V listopadu odvětvím otřásl krach společnosti FTX, která byla druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivity. Generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried v úterý odmítl obvinění, že zákazníky a investory podvedl. Dva z jeho nejbližších kolegů již přiznali vinu a spolupracují při vyšetřování.

Samuel Bankman-Fried odchází od soudu v New Yorku.

Jsem nevinný, hájil se před soudem šéf zkrachovalé kryptoburzy FTX Bankman-Fried

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Samuel Bankman-Fried se před soudem v New Yorku označil za nevinného v případu, v němž čelí obvinění z miliardové zpronevěry. Bankamn-Fried je obviněn z osmi trestných činů. Americké úřady případ kryptoměnové burzy FTX označily za jeden z největších podvodů americké historie. Proces s Bankmanem-Friedem bude pokračovat 2. října, píše agentura AP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme