Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala
ČTK

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podala žalobu na svého zakladatele Sama Bankmana-Frieda a další bývalé vysoce postavené představitele ve snaze získat zpět údajně zpronevěřené stovky milionů dolarů.

Reklama

Podnět přišel k soudu v americkém státě Delaware, kromě Bankmana-Frieda se týká také Caroline Ellisonové, šéfky sesterské firmy Alameda Research se sídlem v Hongkongu, bývalého technologického šéfa FTX Zixaoa "Garyho" Wanga a bývalého technického ředitele Nishada Singha. Všichni tři jmenovaní figurují také v dalším probíhajícím soudím procesu souvisejícím s pádem FTX, kde přiznali vinu a souhlasili, že budou spolupracovat s prokuraturou. Informuje o tom agentura Reuters. 

Jednatřicetiletý Bankman-Fried už dříve odmítl několik obvinění, konkrétně že údajně zpronevěřil miliardy dolarů z prostředků klientů FTX, aby tím uhradil ztráty Alameda Research, že nařídil poskytnout kryptoměny v hodnotě nejméně 40 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 863 milionů korun, ve prospěch úředníků čínské vlády a že porušil zákony o financování volebních kampaní.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Podvod století

Americké úřady případ FTX označily za jeden z největších podvodů v historii Spojených států. FTX byla před kolapsem v listopadu 2022 druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivy. „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání firemní kontroly a takovou naprostou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo zde,” konstatoval likvidátor John Ray.

Bankman-Fried byl propuštěn na kauci a na proces čeká v domácím vězení v domě svých rodičů v Kalifornii.

Další šéf zkrachovalé kryptoburzy za mřížemi. Kauce bude Mashinského stát desítky milionů

Šéf padlé kryptoburzy Mashinsky za mřížemi. Kauce bude stát „Robina Hooda z krypta” miliardu

Úřady ve Spojených státech zadržely zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé americké kryptoúvěrové společnosti Celsius Network Alexe Mashinského. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Sedmapadesátiletý Mashinsky čelí obviněním z podvodů a manipulací.

Přečíst článek

Roman Valihrach, šéf kryptoburzy Coinmate.

Banky se s kryptem sblíží a bitcoin bude za milion, říká šéf kryptoburzy Coinmate

Česká kryptoměnová asociace, jejíž je Coinmate členem, nedávno publikovala studii, podle níž by Česko prostřednictvím kryptosektoru mohlo do roku 2033 získat téměř 40 miliard na daních a odvodech. Do světa kryptoměn přichází evropská regulace MiCA. „MiCA umožní, že do krypta budou moci vstoupit instituce, pro které to bylo doposud příliš komplikované a riskantní,” uvádí Roman Valihrach, šéf kryptoburzy Coinmate. Koho v kryptu sleduje, čemu věří a kde vidí příležitosti? Je tu další díl seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme