Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu jako první informovaly Seznam Zprávy.

Reklama

Spolu s 3,7 miliardy korun, které jsou náhradou škody a smluvní pokutou za porušení smluvních povinností IPB v roce 1999, má ČSOB zaplatit také náklady řízení pět milionů korun, uvedla. „Ve zbytku svého nároku žalobce neuspěl a rozhodčí senát mu uložil zaplatit společnosti ČSOB náklady řízení ve výši 17,4 milionu korun. ČSOB zvažuje případné další právní kroky vedoucí k revizi tohoto nálezu,” doplnila ČSOB.

Zaplacení částky stanovené v rozhodčím řízení nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB, oznámila banka. „ČSOB si udržuje silnou kapitálovou i likviditní pozici,” doplnila. Poukázala na výsledky hospodaření, které zveřejnila předminulý týden, podle nichž čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun.

Vlastimil Nigrin

Vlastimil Nigrin: Hypotéky zlevní po prázdninách, boom stavebního spoření nekončí

Pro stanovení úroků u hypoték se řídíme hlavně prognózami, aktuální sazby národní banky jsou spíše orientační, říká bankéř Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. Zlevnění hypoték a tím také větší poskytnutý objem půjček na bydlení očekává až ve druhém pololetí roku. Naopak o stavební spoření byl loni extrémní zájem, který trvá i letos. Situaci však může změnit zrušení státní podpory, o kterém nyní uvažuje vláda.

Přečíst článek

„Výše uvedená částka po zohlednění daně z příjmu bude odečtena od zisku minulého roku,” uvedla ČSOB. Vlastní kapitál skupiny ČSOB ke konci loňska činil 103,9 miliardy korun, po zohlednění částky stanovené v rozhodčím řízení klesl na 101 miliard korun, oznámila banka.

Reklama

Problémy IPB začaly v roce 1993, kdy stát v bance ztratil majoritní podíl. Ani převzetí japonskou Nomurou o pět let později IPB nepomohlo. Poslední ranou pro banku, která tehdy svými úvěry držela velkou část české ekonomiky, byly v červnu 2000 hromadné výběry vkladů znepokojenými klienty. Po několika dnech nucené správy bylo tehdy rozhodnuto o prodeji do rukou ČSOB. Stát bance pomohl odkupem špatných úvěrů, ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operace s aktivy IPB dosáhla 121 miliard korun.

ČSOB hlásí nárůst zisku, aktiv, vkladů, klientů i úvěrů

ČSOB za loňský rok hlásí nárůst zisku, aktiv, vkladů, klientů i úvěrů

Čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o sedm procent na 308 miliard korun. Počet klientů se zvýšil o 115 tisíc na 4,34 milionu, uvedla ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

AKTUALIZOVÁNO - Nejlepší letní spořicí účty bank začínají stále ještě pětkou

Přečíst článek
Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme