Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský výsměch ekologii. Země staví uhelné elektrárny o výkonu, který by uspokojil poptávku Německa

Čína schválila uhelné elektrárny o výkonu, který by uspokojil poptávku Německa
iStock
 ČTK

Čína má v současnosti schválené k výstavbě nebo ve výstavbě uhelné elektrárny o výkonu 243 gigawattů. To by stačilo pro uspokojení poptávky Německa. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA) a Global Energy Monitor (GEM).

Reklama

Kromě elektráren, které jsou oficiálně v přípravě, byly podány žádosti na výstavbu dalších uhelných elektráren o výkonu 149 gigawattů, které však zatím nezískaly oficiální povolení. Celková kapacita uhelných elektráren by se tak mohla ve srovnání s rokem 2022 zvýšit o 23 až 33 procent, pokud se všechny projekty uskuteční. Schvalování nových projektů vyvolávají rostoucí obavy o energetickou bezpečnost. Čína přitom slíbila, že od roku 2026 sníží spotřebu uhlí, aby se jí podařilo splnit slib, že její emise skleníkových plynů dosáhnout vrcholu před rokem 2030.

Nové uhelné elektrárny mají poskytnout zálohu pro obrovské množství nových obnovitelných zdrojů energie, které se připojují k sítí. Podle zprávy CREA a GEM se ale většina z nich nachází v místech, která mají více než dost uhelné energie na podporu obnovitelných zdrojů.

Čína se ohradila proti náznakům, že ustupuje od svých závazků v oblasti čisté energie. Její představitelé tvrdí, že se zemi daří realizovat přechod na zelenou energii mnohem efektivněji než kterékoliv jiné zemi v podobné fázi vývoje.

Budoucnost je ve sdílené energetice, říká šéf Woltairu Jan Hanuš

Podle společnosti Deloitte patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v Evropě a mohl by se dokonce stát i dalším českým jednorožcem, tedy startupem s tržní hodnotou přesahující miliardu dolarů. Woltair v letošním roce vstoupil na dva zahraniční trhy, roste ale i v domovském Česku. A peníze od investorů se jen hrnou. „Každá země, která se zabývá adopcí zelené energie, řeší to samé. Je to především nedostatek kapacit na straně techniků. Woltair je pro investory extrémně zajímavý právě tím, že nabízí efektivní řešení,“ říká generální ředitel Jan Hanuš.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo může za to, že Česko má pátou nejvyšší inflaci v OECD?

Česko mělo v červnu pátou nejvyšší míru inflace ze zemí OECD, vyplývá ze studie společnosti Utility Bidder, kterou zveřejnila ČTK. Meziroční inflace činila v Česku podle studie 9,7 procenta. Vyšší už v rámci OECD byla pouze v Turecku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Nejnižší míru inflace naopak v červnu vykazovaly Švýcarsko, Řecko a Španělsko.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme