Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Má to smysl? ČEZ chystá stavbu největší plynové elektrárny

Má to smysl? ČEZ chystá stavbu největší plynové elektrárny
 ČTK

Energetická skupina ČEZ získala v procesu EIA souhlas s výstavbou největší plynové elektrárny v Česku s elektrickým výkonem až 1000 megawattů. Ta by měla v příštích letech vyrůst v areálu elektrárny Mělník a měla by nahradit nynější uhelné bloky, kterým končí životnost. Nový zdroj bude stejně jako dosavadní elektrárna vyrábět teplo pro část Prahy. Vyplývá to z dokumentů na webu EIA, na které upozornil server Ekonomický deník.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí, které posuzovalo dopad projektu na životní prostředí v procesu EIA, vydalo souhlasné stanovisko 21. října. Pozitivně hodnotilo to, že plynová elektrárna omezí negativní vlivy ze spalování hnědého uhlí, a tím přispěje ke snížení produkce skleníkových plynů v regionu.

Dvě desítky podmínek

Ministerští úředníci pro souhlas stanovili asi dvě desítky podmínek, žádají mimo jiné využití nejlepších dostupných technologií pro velké zdroje nebo zachování možnosti hnízdění pro sokola stěhovavého a kavku obecnou, uvedl server.

ČEZ, sídlo

Lukáš Kovanda: Akcie ČEZ citelně rostou, neboť Piráti „odpískali“ spornou zpětnou daň z mimořádných zisků

Akcie ČEZ dnes po začátku obchodování na pražské burze zareagovaly zřetelně pozitivně na výsledek včerejšího podvečerního sněmovního jednání. Akcie energetické společnosti momentálně přidávají oproti včerejší uzavírací hodnotě více než čtyři procenta. Svědčí jim zejména fakt, že Pirátská strana včera stáhla svůj požadavek na zavedení daně z mimořádných zisků platné zpětně už za letošní rok. Daň tak podle všeho bude platit až od roku 2023.

Přečíst článek

Podle předloženého záměru mají v areálu mělnické elektrárny vyrůst tři paroplynové elektrárny s plánovaným spuštěním v letech 2026, 2029 a 2030. V součtu mají mít elektrický výkon okolo 1000 megawattů. Kromě výroby elektřiny budou produkovat také teplo pro východní polovinu Prahy, Mělník a Neratovice.

Doplní je záložní plynová kotelna o výkonu 140 tepelných megawattů a možná také zvažovaný zdroj na energetické využití odpadu. Podle serveru bude spotřeba zemního plynu ohromná – zhruba 1,35 miliardy metrů krychlových ročně. To odpovídá zvýšení spotřeby plynu v Česku asi o 15 procent.

šéf ČEZ Daniel Beneš

ČEZ chystá arbitráž proti Rusku. Zkusí vymoci miliardové škody

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách korun. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) to uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle Beneše je vyloučené jednat s ruským dodavatelem o dodávkách na příští rok, jediným možným krokem je naopak mezinárodní arbitráž.

Přečíst článek

Předpokládáme vyhlášení veřejné zakázky na první paroplynový zdroj ještě v letošním roce," řekl serveru mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Investorem bude Energotrans, dceřiná společnost ČEZ, která nynější uhelnou elektrárnu provozuje.

ČEZ očekává, že v době spuštění nové elektrárny nebude dostupnost ani cena plynu tak problematická jako letos. „Paroplynové zdroje budou v souladu s kritériem taxonomie plynových zařízení navrženy tak, aby již od uvedení do provozu umožňovaly částečné spoluspalování vodíku se zemním plynem s možností následné úpravy na spalování až 100procentního vodíku," doplnil mluvčí ČEZ.

ČEZ, ilustrační foto

Spěch před zavedením cenového stropu? Innogy i ČEZ opět zdražují ceníky pro nové klienty

Někteří dodavatelé energií opět zdražili ceníky pro nové zákazníky. Nové ceny jsou přitom nad vládou schváleným cenovým stropem platným od ledna 2023, zákazníci by je tak platili pouze do konce letošního roku. Od listopadu se navíc má zastropování cen promítat do výše záloh. Mezi firmami, které zdražily ceníky pro nové zákazníky, je třeba innogy nebo ČEZ.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme