Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spěch před zavedením cenového stropu? Innogy i ČEZ opět zdražují ceníky pro nové klienty

ČEZ, ilustrační foto
čtk
 ČTK

Někteří dodavatelé energií opět zdražili ceníky pro nové zákazníky. Nové ceny jsou přitom nad vládou schváleným cenovým stropem platným od ledna 2023, zákazníci by je tak platili pouze do konce letošního roku. Od listopadu se navíc má zastropování cen promítat do výše záloh. Mezi firmami, které zdražily ceníky pro nové zákazníky, je třeba innogy nebo ČEZ.

Reklama

Společnost innogy zdražila ceník u elektřiny s cenou fixovanou na 15 měsíců od 14. října. Jde přitom o jediný produkt, který innogy novým zákazníkům u elektřiny nabízí. Nová cena činí 14 779 korun bez DPH za jednu megawatthodinu (MWh), tedy o 3000 korun vyšší než cena původní. Naposledy předtím innogy tento ceník zdražovalo od 16. září.

Firmy cenový strop zohlední

„Tento ceník se netýká našich stávajících zákazníků. Je to pouze pro nově příchozí zákazníky – kteří například ztratili svého dodavatele, nedobrovolně se ocitli na spotových cenách – a odpovídá aktuálnímu nacenění a aktuálním nákupům elektřiny na evropských velkoobchodních trzích. I pro tyto případné zákazníky však bude plně zohledněný cenový strop stanovený vládou," řekl mluvčí innogy Martin Chalupský.

vysoké účty

Dalibor Martínek: Život na spotu? To je štvanice dodavatelů, kteří sami běží o život

Žiju na spotu, bez fixace. Mladická nerozvážnost, která se nyní hrubě nevyplácí. Z člověka se stává štvanec. Před rokem byly zálohy za plyn 1500 korun měsíčně. Na jaře se zvedly na dva a půl tisíce. V červenci na čtyři a půl tisíce, nyní na osm a půl tisíce. Měsíčně.

Přečíst článek

Ceník s nefixovanou cenou elektřiny pro nově příchozí zákazníky zdražila také společnost ČEZ, který má ale cenu za jednu megawatthodinu levnější, a to 9931 korun bez DPH, ceník je platný od 11. října. Také ČEZ upozorňuje již přímo v ceníku, že od začátku roku 2023 platí zastropované ceny, tedy 6000 korun za jednu MWh elektřiny a 3000 korun za jednu MWh plynu.

Vliv na zálohy

ČEZ začíná zároveň postupně promítat budoucí zastropování cen energií do záloh. Už od listopadu tak budou zákazníkům postupně nastavovány zálohy tak, aby mělo zastropování cen energií podle firmy co největší efekt a klienti neměli zálohy zbytečně vysoké. V první vlně jde o ty zákazníky, kteří mají v současnosti vyšší ceníky, než je strop. K co nejpřesnějšímu nastavení nových záloh je dobré, aby si tito zákazníci udělali takzvaný samoodečet, a to do 21. října 2022. Tyto zákazníky informuje ČEZ Prodej prostřednictvím SMS zpráv.

Elektřina, ilustrační foto

Brusel chystá dočasné omezení ceny plynu na hlavním obchodním uzlu

Evropská komise připravuje sadu opatření na snížení cen plynu včetně "dynamického" stropu pro obchodování v klíčovém virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF). Tento mechanismus by byl k dispozici do té doby, než se spustí nový cenový index pro obchodování se zkapalněným zemním plynem, což by mohlo být na jaře příštího roku. Vyplývá to z předběžného plánu unijní exekutivy.

Přečíst článek

„Opsat stav elektroměru, přihlásit se, zapsat a odeslat samoodečet zvládnou zákazníci zadat v on-line aplikaci Můj ČEZ během pár minut. Aktuální data z měřičů přitom ČEZ Prodej významně pomohou k co nejpřesnějšímu nastavení záloh," uvedla firma v tiskové zprávě.

Vláda kvůli boji s vysokými cenami energií schválila řadu opatření. Kromě stanovení maximálních cen energií jde například o příspěvek v rámci takzvaného úsporného tarifu, který pro letošní rok činí 2000 nebo 3500 korun podle spotřeby. Vláda také od letošního října do konce příštího roku pro domácnosti i firmy odpustila placení poplatku za podporované zdroje energie, který činí 599 korun z každé megawatthodiny elektřiny.

Call centrum (ilustrační foto)

Lidé bombardují call centra ČEZ i PRE. Ptají se na úsporný tarif a ceny elektřiny

Dodavatelé energií se na svých infolinkách či v zákaznických centrech potýkají s náporem požadavků zákazníků, které souvisejí především se zavedením takzvaného úsporného tarifu. Část dotazů míří také na schválené stanovení maximálních cen energií, vyplývá z vyjádření dodavatelů. Meziročně činí nárůst požadavků řádově až desítky procent.

Přečíst článek

Britové se bojí zimy. Místo nových iPhonů v panice skupují svetry a deky

Britové se připravují na tuhou zimu. Ve velkém kupují přikrývky a teplé oblečení. A před zábavní elektronikou dávají přednost energeticky úsporným domácím spotřebičům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme