Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl šlápl na brzdu. Dařilo se aspoň pozemní výstavbě

Český průmysl šlápl na brzdu. Ilustrační foto
CSG, užito se svolením
 ČTK

Průmysl v Česku zrychlil v září meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta. Je to třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím spadla o 5,2 procenta.

Reklama

S poklesem produkce se v září potýkal průmysl napříč všemi odvětvími. „K pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výsledek v energetice ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a mimořádně teplé počasí. Snížená poptávka ze stavebnictví nadále ovlivňovala produkci stavebních hmot nebo plastových výrobků pro stavebnictví, uvedli statistici. Meziročně se produkce zvýšila jen ve farmaceutickém, nápojovém a oděvním průmyslu a velmi mírně v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Vzrostla alespoň stavební výroba, meziročně o 1,7 procenta, přičemž předtím dva měsíce klesala. Dařilo se pozemnímu stavitelství, což jsou stavby budov, i inženýrské produkci, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Pozemní stavby zaznamenaly meziroční růst o 2,2 a inženýrské o 0,5 procenta. 

Petr Dufek: Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání

Petr Dufek: Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání

Červenec nebyl slabým měsícem jen pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba reálně propadla jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření. Oživení ve stavebnictví nemělo dlouhého trvání, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Propad tuzemské poptávky

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v září ve sledovaných průmyslových odvětvích klesla meziročně o 5,2 procenta. Objednávky ze zahraničí se snížily o 1,5 procenta, tuzemské zakázky klesly o 12,2 procenta. „Podobně jako u produkce se pokles týkal většiny sledovaných odvětví,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová

Nové zakázky v září přibyly pouze ve farmaceutickém a oděvním průmyslu, velmi mírný meziroční růst zaznamenala výroba motorových vozidel. Naopak největší pokles hodnoty objednávek statistici zjistili u výrobců počítačů, elektronických a optických přístrojů, ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a rovněž ve výrobě strojů a zařízení.

Ve srovnání se srpnem ale byla hodnota nových zakázek v českém průmyslu vyšší. Meziměsíční stoupla o 3,4 procenta.

Zahraniční obchod Česka skončil v září přebytkem 12,8 miliardy korun, což byl meziročně o 25,3 miliardy lepší výsledek. Ke zlepšení bilance přispěl zejména nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. 

K přebytku bilanci podle ČSÚ i analytiků pomohlo to, že dovoz klesal rychleji než vývoz. Podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura meziročně klesly jak ceny, tak dovozené množství energií. „Útlum dovozu v dalších skupinách zboží souvisel hlavně s omezením domácí průmyslové produkce a nejspíš i s pokračujícím rozpouštěním zásob firem,” doplnil.

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Rafaj: Vláda má 727 dní na to, aby udržela konkurenceschopné Česko

Svaz průmyslu a dopravy v úterý na sněmu představil šest neodkladných úkolů, které by podle něj měla vláda Petra Fialy (ODS) zvládnout do konce mandátu za dva roky. Mezi úkoly je například zajištění dlouhodobě konkurenceschopné ceny energií pro český průmysl ve srovnání s okolními zeměmi, umožnění jednoduchého efektivního zaměstnávání pracovníků ze zahraničí či zajištění podpory daňovým odpočtům na výzkum a vývoj.

Přečíst článek

Mzdy ještě rostly

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se oproti loňskému září snížil o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá nominální mzda vzrostla o 7,2 procenta.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se průmyslová produkce v Česku meziročně snížila o 0,3 procenta. Zatímco v prvních dvou kvartálech průmysl zaznamenal mírný růst, ve třetím čtvrtletí jeho výkon začal zpomalovat. V prvním čtvrtletí produkce průmyslu vzrostla o 1,2 procenta, ve druhém čtvrtletí o 1,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí se produkce meziročně snížila o 3,3 procenta, uvedl ČSÚ v komentáři k výsledkům. „Naprostá většina průmyslových odvětví zaznamenala pokles produkce, v řadě odvětví sílil nedostatek poptávky,” konstatovali statistici.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Centrální banka zhoršila výhled české ekonomiky. Letos očekává i pokles HDP

Česká národní banka zhoršila výhled české ekonomiky. V letošním roce podle ní hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,4 procenta, příští rok vzroste o 1,2 procenta.

Přečíst článek

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přehnaná regulace, problémy v energetickém sektoru, dopady deglobalizace. Hlavní negativní faktory, které budou v nadcházejících letech ovlivňovat evropskou ekonomiku a také ekonomiku českou. Výhodou by mohla být relativně levná pracovní síla, kterou Česko umí nabídnout globálním hráčům. Shodli se na tom špičkoví ekonomové, kteří v panelové diskusi na Global Investment Summitu odhadovali vývoj klíčových ukazatelů ekonomiky.

Přečíst článek

Ulice města Borodyanka

Obnova Ukrajiny. Českým firmám začaly přicházet první objednávky

Českým firmám začaly přicházet první objednávky spojené s obnovou Ukrajiny. Některé obdržely konkrétní nabídky a nyní je uskutečňují, další jsou ve fázi příprav. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 200 členy Hospodářská komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka mají zakázky v současnosti hlavně firmy, které zatím s ukrajinským trhem neměly zkušenosti.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme