Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rafaj: Vláda má 727 dní na to, aby udržela konkurenceschopné Česko

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy
Profimedia
 ČTK

Svaz průmyslu a dopravy v úterý na sněmu představil šest neodkladných úkolů, které by podle něj měla vláda Petra Fialy (ODS) zvládnout do konce mandátu za dva roky. Mezi úkoly je například zajištění dlouhodobě konkurenceschopné ceny energií pro český průmysl ve srovnání s okolními zeměmi, umožnění jednoduchého efektivního zaměstnávání pracovníků ze zahraničí či zajištění podpory daňovým odpočtům na výzkum a vývoj.

Reklama

Prezident svazu Jan Rafaj v úterý symbolicky odstartoval odpočet 727 dní do sněmu v roce 2025, kdy svaz zhodnotí, co se v uplynulém volebním období podařilo. Premiér výzvu svazu čítající šest neodkladných úkolů přijal s tím, že je sportovec a rád vítězí.

Vláda je právě přibližně v polovině svého mandátu, i proto jsme udělali bilanci její dosavadní práce. Ve spolupráci s členskými firmami Svazu jsme vládě představili prioritní úkoly splnitelné do konce volebního období v šesti oblastech, které jsou klíčové pro udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu, ale i pro jeho další rozvoj,“ uvedl Rafaj.

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Zásadní rozpor s vládou máme v otázce daní právnických osob, říká Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy, důležité lobbistické organizace. Rafaj v půlce května vyhrál volby do čela svazu. Ve finále porazil Rafaj, který ve svazu pracuje 12 let a je šéfem české pobočky společnosti Heimstaden, která spravuje čtyřicet tisíc bytů po OKD, i bývalého premiéra Mirka Topolánka. Co jsou jeho priority? A jak je chce prosadit?

Přečíst článek

Čas na změnu

Jednotlivé body přítomným ministrům představili zástupci svazu v bloku pojmenovaném Konkurenceschopné Česko - čas na změnu. Kromě zajištění konkurenceschopnosti, zaměstnávání cizinců či daňových odpočtů na výzkum a vývoj chce svaz po vládě, aby podpořila klientský přístup finančních úřadů, zajistila aktivní pomoc firmám se zapojením do poválečné obnovy Ukrajiny či řešila kroky k zavedení eura.

Průmyslové podniky se také obávají, že nový zákon o kybernetické bezpečnosti a mechanismus prověřování bezpečnosti dodavatelského řetězce udusí podnikatelské prostředí. Požadují rovněž přijetí dřeva jako strategické suroviny a podporu využívání obnovitelných surovin ve veřejných zakázkách.

„Odstartovali jsme symbolický odpočet do Sněmu 2025, který proběhne pravděpodobně po dalších sněmovních volbách. Vnímáme toto období jako čas na změnu. Přicházíme s konkrétními návrhy a chceme být vládě partnerem. Důležité ale bude mít pro změny nakloněnou i opozici. To nejhorší, co se nám může stát, by bylo náhlé otočení kormidla,“ dodal prezident svazu.

Premiér Fiala poděkoval za pochvalné body a ocenění některých kroků vlády a výzvu svazu přijal. Spolupráci se svazem ocenil jako konstruktivní s tím, že na základních cílech se s ním shoduje.

Sněm Svazu průmyslu a dopravy se tradičně koná v první den Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně (MSV). Ten na brněnském výstavišti začal dnes, potrvá do pátku. Představí se na něm 1312 firem ze 43 zemí, MSV spolu s veletrhy Transport a logistika, Envitech a Woodtec obsadily deset pavilonů.

Petr Nečas

Petr Nečas: Vláda bude nakonec úspěšná. A Petr Fiala bude chtít být opět premiérem

Bývalý premiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas nebývá příliš vidět na veřejnosti. Podle svých slov však zůstal politickým člověkem, členem strany, a kromě svého soukromého byznysu se politice dále věnuje. Už nikdy však prý nebude chtít žádnou významnou funkci. Vládu Petra Fialy vnímá jako dobrou, opozice je podle něj nekorektně útočná. Na rozdíl od předvolebních průzkumů věří v úspěch Fialovy vlády i v příštích volbách. „Nechce být premiérem pouze na jedno volební období, bude usilovat i o druhé,“ říká muž, jehož politickou kariéru utnul známý skandál kolem tehdejší šéfky jeho kabinetu Janou Nečasovou, v té době Nagyovou. O této kapitole svého života se striktně odmítá bavit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme