Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl meziročně vzrostl skoro o dvě procenta. Nálada v něm ale zůstává pesimistická, uvádí analytici

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi
ČTK
 ČTK

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září téměř o pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který zároveň představil i výsledky tuzemské stavební výroby i zahraničního obchodu.

Reklama

„Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Příspěvek výroby motorových vozidel k růstu průmyslu činil 4,3 procentního bodu. Kvůli výpadkům v zásobování dílů v předchozím roce produkce tohoto odvětví vzrostla o více než pětinu. K růstu podle statistiků přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to zejména díky dokončení dlouhodobých zakázek na výrobu kolejových vozidel.

Naopak pokles zaznamenala výroba strojů a zařízení, počítačů, elektronických a optických přístrojů. Dlouhodobě klesá produkce ostatních nekovových minerálních výrobků nebo chemický průmysl, konstatoval ČSÚ.

Diamant, ilustrační foto

Krvavým ruským diamantům odzvonilo. Skupina G7 oznámila embargo na jejich dovoz

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty. Zhruba od 1. března se přidají i další omezení a zákaz nepřímého dovozu ruských drahokamů, uvedla skupina podle agentury Reuters. Omezení se netýká diamantů pro průmyslové využití.

Přečíst článek

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v říjnu ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o čtyři procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,8 procenta, ty tuzemské klesly o 2,3 procenta.

Meziročně klesá hodnota nových průmyslových zakázek už půl roku. Podobně jako u průmyslové výroby k poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a elektroniky. „Pětinový pokles hodnoty nových zakázek zaznamenal chemický a hutnický průmysl,“ dodala vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Nové zakázky naopak přibyly ve výrobě motorových vozidel, elektrických zařízení nebo ostatních dopravních prostředků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu meziročně snížil o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá nominální mzda oproti stejnému období loňského roku vzrostla o 9,8 procenta.

Pesimistická nálada přetrvává

I přes mírný růst meziroční i meziměsíční růst výroby je nálada v průmyslu pesimistická, varovný je opětovný pokles nových zakázek, uvádí Petr Smutný, partner PwC Česká republika a expert na restrukturalizace. „Zatímco ještě nedávno brzdila průmysl omezení způsobená výpadky dodavatelských řetězců, nyní je příčina snižování výroby, které vidíme napříč různými segmenty, definitivně na straně poptávky. Pokles je tažen z velké části nízkou spotřebou domácností, což je oblast, ve které Česko zažívá jeden z největších propadů. Nízká spotřeba se už stihla propsat ke koncovým výrobcům i subdodavatelům. Bohužel, i kvůli pokračující stagnaci v Německu, není na obzoru významná změna k lepšímu,“ doplnil Smutný.

Stavebnictví vykázalo nižší čísla 

Stavební výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 0,9 procenta. Zářijová data revidoval z růstu o 1,7 procenta na pokles o 0,4 procenta. V říjnu byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, meziročně nižší o 1,2 procenta a v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, klesla o 0,2 procenta. V meziměsíčním srovnání stavební výroba stoupla o 1,2 procenta.

Po většinu letošního roku stavební produkce v meziročním srovnání klesla. Růst evidují statistici v tomto roce dvakrát, a to v lednu a v červnu. V lednu byla stavební výroba meziročně vyšší o 5,3 procenta a v červnu o 0,9 procenta. V ostatní měsíce klesala, největší letošní meziroční pokles zaznamenala v dubnu, a to o 7,1 procenta.

Revize za září podle vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petry Cuřínové není nic mimořádného. „Zpřesňuje se to základě aktuálních dat, další revize za celý rok bude v únoru,“ řekla.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Dřevostavby naberou výšku i v Česku. Ta přesáhne dosud limitní čtyři patra

Bariéra dvanácti metrů výšky, která nyní limituje dřevostavby v České republice, má od příštího roku padnout. Odborníci již přichystali nové normy a legislativu, která má umožnit jejich výstavbu až do 22,5 metrů, tedy více než čtyři patra. 

Přečíst článek

V říjnu vydaly stavební úřady meziročně o 7,4 procenta stavebních povolení méně, bylo jich 6645. Orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 36,8 procenta na 52,7 miliardy korun. "V říjnu rostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení o více než třetinu, což bylo ovlivněno povolením osmi staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota klesla o pět procent," podotkl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavět se v říjnu začalo 3012 bytů, meziročně o desetinu víc, a dokončeno jich bylo 3570, což je víc zhruba o sedm procent. „Za růstem počtu zahájených i dokončených bytů stojí byty v bytových domech,“ uvedli statistici.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 1,8 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda oproti loňskému říjnu vzrostla o 7,4 procenta.

Pozitivní bilance zahraničního obchodu

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu v přebytku 12,8 miliardy korun, což byl meziročně o 38,5 miliardy korun lepší výsledek. Obchodní bilanci pozitivně ovlivnil vyšší vývoz aut či menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem

Celkový vývoz v říjnu meziročně vzrostl o 3,8 procenta na 404,1 miliardy korun, naopak dovoz klesl o 5,7 procenta na 391,3 miliardy korun. V porovnání s loňským říjnem měl ten letošní o dva pracovní dny více.

„V říjnu si obchodní bilance zachovala příznivý vývoj díky meziročnímu růstu vývozu motorových vozidel a jejich dílů, který dosáhl téměř 28 procent. Ke kladnému výsledku přispěla opět i meziročně nižší hodnota dovozu většiny komodit označovaných jako fosilní paliva, přestože jsme u dovozu ropy zaznamenali nejvyšší hodnotu v letošním roce,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Majoritní akcionář DRFG Investment Group David Rusňák (vpravo) a druhý z hlavních akcionářů Roman Řezníček (vlevo)

Z DRFG se stává DRFG Investment Group, většinový podíl v ní má Rusňák

Fúze společností DRFG a DRFG Telco skupinu ekonomicky posílí a umožní další expanzi. Většinovým akcionářem investičky je brněnský podnikatel David Rusňák.

Přečíst článek

Přebytek obchodování s motorovými vozy v říjnu meziročně stoupl vlivem vyššího vývozu o 16,9 miliardy korun. Schodek obchodu s ropou a zemním plynem klesl o 11 miliard Kč. Příznivě zapůsobily na říjnový výsledek zahraničního obchodu také pokles schodku při obchodování se základními kovy o 2,7 miliardy korun a zvýšení kladného salda obchodu se stroji a zařízeními o 2,2 miliardy korun.

Naopak nepříznivý vliv měly na celkovou bilanci o 2,9 miliardy korun větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji a o miliardu nižší přebytek obchodu s produkty lesnictví a těžby dřeva.

Podle statistiků se v říjnu meziročně zlepšil přebytek bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie o 3,1 miliardy korun a deficit obchodu s mimounijními státy klesl o 35,2 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme