Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oliver Dlouhý ustoupil v kauze prodeje letenek americké Southwest Airlines

Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý
ČTK

Původně brněnský prodejce letos prožívá tragický rok. Vedle propadu tržeb kvůli pandemii se mu snaží zabránit prodávat letenky jedna významná aerolinka za druhou. Dokáže to přežít kdysi zázračný start-up s multimiliardovou hodnotou?

Reklama

Český prodejce letenek Kiwi.com ustoupil ve Spojených státech v soudním sporu s leteckou společností Southwest Airlines. Soud v Dallasu už na konci října vydal předběžné opatření, které zakazovalo české firmě přeprodej letenek amerického dopravce. Vyhledávač Kiwi.com prý porušoval obchodní podmínky společnosti Southwest Airlines, a způsobil tak americké firmě škodu. Napsal to dnes web deníku E15. Mluvčí Kiwi Nina Černá pro newstream.cz upřesnila, že výsledkem předběžného opatření je dohoda mezi Kiwi a Southwest Airlines. „S aerollinkou tedy dosáhla společnost Kiwi.com dohody, jejíž detaily společnosti nezveřejnily,“ dodala. 

Server E15 připomněl, že americký dopravce podal žalobu na Kiwi.com na začátku letošního roku. Vadil mu zejména sběr dat z jeho stránek a následný přeprodej letenek koncovým zákazníkům za odlišné ceny, než je nabízí samotná společnost. „Kiwi vědomě a záměrně přebírá informace o letenkách ze stránek Southwestu k vlastnímu komerčnímu prospěchu a bez povolení Southwest Airlines,“ uvádí žaloba, která dorazila na jaře na texaský soud.

Letiště Praha

Aerolinky: Horší než omikron jsou nejistota a vládní veletoče

Naděje na zjednodušení cestování vzaly s příchodem nové mutace covidu, omikronu, za své. Jak celosvětově roste počet případů, státy sahají ke zpřísnění podmínek vstupu na svá území. Nová pravidla tento týden zavádějí Spojené státy i Velká Británie. Ale třeba Kanada to stihla již minulý týden.

Přečíst článek

Česká firma se takovému nařčení bránila. „Pracujeme pro zákazníka, ne pro aerolinky, zákazníci mají právo znát všechny nabídky a ceny," prohlásila na jaře společnost Kiwi.com. „Do značné míry jde v tomto případu o to, zda jsou veřejné informace skutečně veřejné. Společnost Southwest Airlines usiluje o omezení přístupu konkurentů k veřejným online informacím týkajícím se tarifů,“ dodala tehdy společnost.

Hlubší problém

Podle E15 se obě strany soudního sporu pokusily letos na podzim dosáhnout urovnání žaloby. „Na základě toho se Kiwi.com zavázalo, že nebude rozhodnutí soudu o porušení obchodních podmínek, a tím i o poškození Southwest Airlines, oponovat.“

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna konečně posiluje vůči euru. Je nejsilnější za deset let

Ačkoli česká koruna nejprve pokračovala ve zpevňování. Dopoledne podle údajů Bloombergu vůči euru posílila pod 24,90 za euro, až na 24,873. Od roku 2012 dosáhla silnější úrovně pouze v pěti obchodních dnech. V závěru dne ale vůči společné evropské měně mírně oslabila. I tak ale zůstala nadále pod hranicí 25 Kč/EUR.

Přečíst článek

V létě se proti praktikám Kiwi.com ozvaly i další letecké společnosti - například KLM nebo Ryanair. „Na druhou stranu zakladatel startupu Oliver Dlouhý tvrdí, že drtivá většina leteckých společností nemá s činností Kiwi.com žádný problém,“ dodal server.

Loňský extrémní pokles letecké dopravy v celosvětovém měřítku kvůli covidu-19 způsobil brněnskému prodejci letenek Kiwi.com pokles tržeb z předchozích 31,4 miliardy korun na 11,7 miliardy korun a ztrátu převyšující jednu miliardu korun. O rok dříve společnost vykázala ztrátu 141 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Firma nabízí zákazníkům koupi letenek a také jízdenek od více než 800 dopravců, často jde o nespolupracující společnosti. Pobočky má kromě Česka v USA, Nizozemsku a Španělsku. Společnost založená v roce 2012 prošla raketovým růstem díky tomu, že nabízela letenky nespolupracujících dopravců, což bylo na trhu v té době nezvyklé. Drtivá většina tržeb plyne společnosti ze zahraničí.

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme