Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kiwi.com získalo 100 milionů eur od blíže nespecifikovaného investora

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com
Dalibor Martínek / Newstream
Veronika Kudrnová
vku

Sto milionů eur (2,5 miliardy) pro brněnského prodejce letenek Kiwi.com přichází od předního globálního institucionálního investora. Podmínky a další detaily nákupu konvertibilního dluhopisu travel tech společnosti nebyly zveřejněny. Prostředky Kiwi.com využije na podporu další expanze.

Reklama

Kiwi.com plánuje využít novou investici ve výši 100 milionů eur k dalšímu růstu, posílení pozice na globálním trhu a rozšíření služeb zákazníkům. Předchozí dva roky společnost silně zasáhla pandemie covidu a extrémní omezení létání. I kvůli tomu v obou letech skončila ve ztrátě přesahující v součtu 1,3 miliardy korun. Ve ztrátě byla i v roce 2019, a to 141 milionů korun a kapitál firmy byl loni na konci roku záporný.

Jméno investora firma neuvedla. Má jít o globálního investora, který získal konvertibilní dluhopis Kiwi.com. Podmínky a další detaily transakce však nebudou zveřejněny.

„Jedná se o globálního investora, jehož krok teď víc než kdy jindy odráží důvěru v oživení letecké dopravy i naše postavení na trhu,” řekl finanční ředitel Iain Wetherall. Firma letos předpokládá, že dosáhne na tržby jako v roce 2019, což bylo přes 32 miliard korun. Nemá to být díky tomu, že letecká doprava se vrátí na úroveň tohoto roku, ale díky získání většího podílu na trhu. Na Kiwi.com se denně odehraje přes 50 milionů vyhledávání a prodá se přes 40 tisíc jízdenek. Loni firma utržila přes 16 miliard korun.

Na trh přišla před deseti lety a díky speciálnímu algoritmu nabízí letenky i těch společností, které spolu nespolupracují. Drtivá většina tržeb je ze zahraničních trhů.

Na základním kapitálu podniku se nyní podílí z 53 procent americký fond General Atlantic, zakladatel a spolumajitel Oliver Dlouhý si drží 22 procent. Dalších 12 procent má Jozef Kepési a deset procent Touzimsky Airlines.

Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý

Kiwi.com se oklepává z pandemie. Zpátky v zisku ale bude nejdřív za tři roky

Vyhledávači letenek Kiwi.com se loni podařilo snížit ztrátu z roku 2020, která přesáhla miliardu korun, na 304 milionů korun. Tržby se loni meziročně zvýšily o pět miliard korun na 16,9 miliardy korun a dosáhly úrovně mírně přes 50 procent roku 2019. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme