Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi na Bělehrad. Miliardový projekt v srbské metropoli dostal zelenou

Projekt Lastavice v Srbsku
Se svolením UDI Group
Petra Jansová
pej

Téměř 500 bytů, 40 obchodů a 650 parkovacích míst co nevidět postaví český developer v srbské metropoli. Výstavba dvoumiliardového projektu Lastavice v centru Bělehradu začne v březnu.

Reklama

Developerská skupina UDI Group, kromě projektu Lastavice, plánuje v Srbsku další investici celkově za více než 10 miliard korun, vedle rezidenční výstavby chystají i průmyslové parky.

„Nepředvídatelnost ve fungování státní správy v Česku nás vede k tomu, že více než 80 procent aktivit dnes již směřujeme mimo Česko. Nemůžeme se zde v podstatě spolehnout na vymahatelnost práva v reálném čase,“ zdůraznila ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Stavební povolení na Lastavice získala společnost rok a půl od koupě pozemku. „Důsledky covidu se projevily také na tamních úřadech. Přesto jde ve srovnání s běžnými poměry v Praze o mnohonásobně rychlejší proces,“ dodala Fialková. 

Češi postaví v Bělehradu 500 bytů

Projekt Lastavice doplní čtvrť vznikající v části Nový Bělehrad v okolí třídy Jurije Gagarina s výhledem na ikonický visutý most přes Sávu. Dva 11podlažní bytové domy navrhl srbský architektonický ateliér ZAP. Na pozemku o rozloze téměř 10 tisíc metrů čtvereční jsou umístěny tak, že mezi nimi vzniká prostor pro relax v zeleni s dětským hřištěm a venkovním fitness. 

Projekt cílí na vyšší střední třídu. Srbský trh je velmi konkurenční. Kupující jsou vybíraví a mají velká očekávání ohledně kvality stavby a dokončovacích prací. Ve výstavbě v Bělehradu je totiž obvyklý daleko vyšší standard, než je tomu v Česku. 

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

„Srbové vyžadují jako standard klimatizaci v každém bytě, automatické předokenní stínění, velmi kvalitní dřevěné podlahy a luxusní koupelny. To je vybavení, které se v Česku nabízí k bytům prémiového standardu,“ přibližuje Fialková.

Na srbském trhu, kde developeři podnikají s běžnou marží na úrovni 25 procent, se růst stavebních prací a materiálu propsal do cen prodávaných bytů. 

„To se ale netýká jen nás, zasáhlo to celý trh. Pandemie je zkrátka dalším důvodem, proč ceny bydlení v Srbsku rostou. Přesto jsou ale investičně mnohem zajímavější než byty v Česku. Je zde totiž daleko větší prostor pro další růst cen. Vyšší je také výnos z pronájmu,“ poznamenala Fialková.

Metr čtvereční bytové plochy se v srbské metropoli prodává v průměru za 75 tisíc korun, což je zhruba polovina toho, za kolik se dá pořídit v Praze.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky se v lednu propadly, v objemu o čtvrtinu. Sazby dál rostly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde podle asociace výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Přečíst článek

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

V centru Prahy přibyly luxusní ubytovací prostory. Společnost UBM Development zkolaudovala luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který je premiérovým vstupem sítě Hyatt do České republiky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vietnamská firma Van Thinh Phat údajně připravila desítky tisíc investorů o miliardy

Developer z Vietnamu oklamal desetitisíce investorů. Vytáhl z nich více než 28 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme