Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Býkem v Číně. Ropná CNOOC po stopce na Wall Street chce na burzu v Šanghaji

těžba ropy na moři
iStock

Největší čínský těžař ropy na moři CNOOC si jde pro miliardy na čínský burzovní parket.

Reklama

Ropná společnost CNOOC, která se letos kvůli americkým sankcím musela stáhnout z burzy v New Yorku, plánuje získat z nabídky nových akcií na burze v Šanghaji 35 miliard jüanů (117,5 miliardy korun), píše agentura Bloomberg.

S akciemi firmy se nyní obchoduje na burze v Hongkongu. Podle prohlášení pro hongkongskou akciovou burzu plánuje CNOOC vydat 2,6 miliardy nových akcií, což představuje 5,82 procenta akciového kapitálu. Zisk z prodeje akcií plánuje použít na rozvoj projektů a provozní kapitál.

Burza v New Yorku v únoru oznámila, že ukončí obchodování s akciemi firmy ve formě amerických depozitních poukázek, protože ji vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zařadila na černou listinu a omezila jí tak přístup k americkým technologiím bez zvláštního povolení. Bývalý americký ministr obchodu Wilbur Ross obvinil CNOOC, že je nástrojem pro čínské vojenské operace v Jihočínském moři.

propad burz

Globální krize začne v pátek? V síti dluhů Evergrande se chytil celý svět

První velkou část dluhopisů by čínská společnost měla splatit ve čtvrtek. Mezi věřiteli jsou titáni finančního světa jako BlackRock nebo banky HSBC a UBS.

Přečíst článek

CNOOC se proti rozhodnutí newyorské burzy NYSE o stažení z burzy odvolala. Zatím se ale na seznamu firem obchodovaných na NYSE, který je k dispozici na internetových stránkách burzy, neobjevila.

Návrh na prodej nových akcií musí ještě schválit regulační úřady a akcionáři. S akciemi mají být spojená stejná hlasovací práva, dividendy a návratnost aktiv, jako s akciemi obchodovanými v Hongkongu.

Akcie CNOOC od počátku letošního roku posílily o zhruba 12 procent. Zisk firmy za první pololetí stoupl o 221 procent, protože globální trhy s ropou se zotavily z pandemie.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin citelně padá. Peking zakázal všechny transakce s kryptoměnami

Bitcoin a další kryptoměny dnes citelně oslabují. Čínská centrální banka totiž prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné.

Přečíst článek

Pinduoduo založil Číňan Colin Huang

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Alibaba zahájila restrukturalizaci, na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba začala s restrukturalizací. Její divize Cainiao zamíří na burzu a chce získat až miliardu dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme