Reklama

Britská BP zvýší dividendu o deset procent. Akcie firmy rostou

Britský energetický gigant BP
Mike Mozart / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Ceny ropy i zemního plynu se drží vysoko, stejně jako marže rafinérských společností. Ty díky tomu dosahují skutečně tučných zisků. Extrémně se tak daří také britské BP, která reportovala výsledky za druhé čtvrtletí. Dividendu zvedne o deset procent, což je výrazně víc, než čekali analytici.

Reklama

Britská energetická společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí čistý zisk 8,45 miliardy dolarů (203,5 miliardy korun). Je to nejvyšší hodnota za posledních 14 let a druhá nejvyšší v historii firmy. V loňském druhém kvartálu měla firma zisk 2,8 miliardy dolarů.

Díky rafinérským maržím a „výjimečným” výsledkům obchodování s ropou firma oznámila, že zvýšila dividendu a odkup akcií. Minulý týden obdobně vykázaly rekordní zisky konkurenční firmy Exxon Mobil, Shell a Chevron.

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Letošní první čtvrtletí firma uzavřela se ziskem 6,25 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters odhadovali, že v letošním druhém kvartálu dosáhne čistý zisk BP 6,8 miliardy dolarů.

Společnost zvýšila dividendu o deset procent na 6,006 centu za akcii. Analytici čekali zvýšení o čtyři procenta. BP v důsledku pandemie snížila v červenci 2020 poprvé po deseti letech dividendu o polovinu na 5,25 centů. Od té doby slíbila, že ji bude zvyšovat o čtyři procenta ročně.

Uniper

Bloomberg: Německo má jen málo času odvrátit nedostatek energie na zimu. Přijde krize a příděly

Německo má tři měsíce na to, aby se zachránilo před zimní plynovou krizí. Vláda Olafa Scholze reagovala pomalu, když Rusko omezilo dodávky plynu. Nyní města omezují osvětlení a teplou vodu ve snaze odvrátit katastrofu. A to je jen začátek krize, která zachvátí celou Evropu, napsala agentura Bloomberg. Zejména Česko je na německé ekonomice bytostně závislé.

Přečíst článek

BP dále zvýšila plán zpětného odkupu akcií pro aktuální čtvrtletí na 3,5 miliardy dolarů. V prvním pololetí na zpětný odkup akcií vydala 4,1 miliardy dolarů. Energetický podnik předpokládá, že ceny ropy a zemního plynu i rafinérské marže zůstanou ve třetím čtvrtletí „zvýšené”. Hodlá se držet svého cíle a použít 60 procent přebytečné hotovosti na zpětný odkup akcií.

Akcie společnosti si v úterý dopoledne na londýnské burze připisují kolem čtyř procent. 

Mol, čerpací stanice

Maďarsko doplácí na zastropování cen paliv. Musí sáhnout do ropných rezerv

Maďarsko se potýká s hrozbou nedostatku paliv. Do značné míry za něj může jeho vlastní opatření v podobě zastropování cen pohonných hmot. Zužuje proto okruh vozidel, jejichž řidiči mohou pořizovat pohonné hmoty za zastropovanou cenu. A také uvolní 24 procent svých ropných rezerv.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme