Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardáři Michalu Strnadovi se daří nadmíru výtečně. Jeho Tatra Defense Vehicle ztřicetinásobila zisk

Armádní technika využívající technologii Tatra
ČTK
 nst
nst

Válka za humny je velkou příležitostí pro místní firmy vyrábějící bojovou a obrannou techniku. Potvrzují to výsledky společnosti Tatra Defence Vehicle patřící do Czechoslovak Group Michala Strnada, které se vloni podařilo výrazně zvýšit tržby i zisk.

Reklama

Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV), která se v Kopřivnici na Novojičínsku specializuje na výrobu, opravy a modernizaci vojenských vozidel, zečtyřnásobila své tržby z předloňských 234,6 milionu na 950,1 milionu korun v roce 2022.

Podívejte se na bojové stíhačky americké provenience

Čistý zisk jí stoupl téměř třicetinásobně: zatímco v roce 2021 činil 3,7 milionu, loni to bylo 109,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Firma, která patří do holdingu Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada, vyrábí mimo jiné vozidla Pandur II a Titus, která využívá i česká armáda. Podílí se i na zakázce pro belgickou armádu.

Šéf Tatra Trucks Andrýsek stoupá v žebříčku manažerů Strnadova holdingu CSG

Šéf Tatra Trucks Andrýsek stoupá v žebříčku manažerů Strnadova holdingu CSG

Lukáš Andrýsek, generální ředitel společnosti Tatra Trucks, převzal odpovědnost i za vedení nově vzniklé divize CSG Mobility, která v rámci průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group sdružuje společnosti podnikající v automobilovém a železničním průmyslu.

Přečíst článek

„Vzhledem k již uzavřeným smlouvám na strategické projekty lze v dalších letech očekávat stabilní vývoj společnosti, a to zejména v oblasti výroby a servisu vojenské techniky,“ uvedl ve výroční zprávě člen představenstva Tomáš Jurenka.

Vozidla pro Belgičany

Do portfolia Tatry Defence Vehicle patří například výroba, údržba a opravy obrněných vozidel Pandur II a Titus. Pandury využívá i česká armáda. TDV se podílí například i na zakázce 879 vozidel pro belgickou armádu, z nichž výroba posledních by se měla uskutečnit v roce 2025.

V roce 2022 zaměstnával podnik průměrně 174 lidí, o 51 více než v roce 2021.

V červenci CSG oznámil, že se v TDV chystá investovat více než 300 milionů korun do stavby nové výrobní haly. Díky investici by mělo vzniknout 40 až 60 pracovních míst. CSG aktuálně pracuje na projektové dokumentaci a stavebním povolení pro novou halu.

Armádní technika využívající technologii Tatra

FOTOGALERIE: O české obrněnce roste zájem. Poptává je řada armád

Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada, vyrábí vozidla Pandur II a Titus. K dalším tuzemským výrobcům patří podnik SVOS se svým strojem Vega a o své místo na zbrojařském nebi usiluje i skupina Zetor, která pokračuje v přípravě výroby armádního obrněnce Gerlach. Podívejte se v galerii na různé modifikace obrněnců české výroby.

Přečíst článek

Strnadův CSG za miliardy rozšíří a zmodernizuje výrobny vojenské techniky

Nové provozy vzniknou v České republice i na Slovensku ve firmách Tatra Defence Vehicle, Excalibur Army a slovenské MSM Group, jež jsou součástí divize CSG Defence.

Přečíst článek

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt, jehož součástí je dodávka vyprošťovacích a odsunových vozidel Treva 30 (na snímku).

Strnadova Excalibur Army rekordně zvýšila tržby i zisk. Zbrojovka zakázky nestíhá a přistaví další halu

Zbrojovka Excalibur Army hlavně díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun ze zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 222 milionů na 1,656 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bývalý lídr sociální demokracie Jan Hamáček

Dalibor Martínek: Jaká je kapacita českého zbrojního průmyslu? Jeden Hamáček

Přečíst článek
Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme