Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strnadova Excalibur Army rekordně zvýšila tržby i zisk. Zbrojovka zakázky nestíhá a přistaví další halu

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt, jehož součástí je dodávka vyprošťovacích a odsunových vozidel Treva 30 (na snímku).
ČTK / Czechoslovak Group
 nst
nst

Zbrojovka Excalibur Army hlavně díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun ze zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 222 milionů na 1,656 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Reklama

Většinu tržeb loni společnost Excalibur Army získala v zahraničí. Na exportní trhy mimo Evropskou unii připadly tržby zhruba 9,27 miliardy korun, v roce 2021 to bylo jen 1,36 miliardy korun. Například na Ukrajinu firma dodala stovku kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty.

 Jak dále vyplývá z výroční zprávy zbrojovky sídlící ve Šternberku na Olomoucku, v Česku utržila zhruba 3,4 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2021 trojnásobná částka. Zákazníkům ze států Evropské unie firma dodala zboží za 824 milionů korun. V roce 2021 v EU utržila 45,4 milionu korun.

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks

Další peníze na zbrojení. Strnad si jde na trh pro pět miliard

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada chystá vydání dluhopisů za tři miliardy korun, s možností navýšení až na pět miliard korun. Emisi plánuje na červen. Jedná se o pátou emisi dluhopisů holdingu CSG. Firma uvedla, že vydáním dluhopisů chce podpořit svůj další růst. V poslední době investuje do nových akvizic i do rozšíření výroby ve svých členských společnostech.

Přečíst článek

Zákázek je moc, zbrojovka nestíhá

Excalibur Army získala před časem kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu připravoval i loni. Modernizované tanky T-72 mají výkonnější motor, nové komunikační systémy, digitální diagnostiku, moderní zaměřovací systémy a také přídavné dynamické pancéřování.

Válka na Ukrajině, kterou loni na konci února vojensky napadlo Rusko, podle vedení Excalibur Army výrazně zvýšila poptávku po zbraních a vojenské technice. „Vzhledem k vývoji situace předpokládáme zvýšenou poptávku po produktech nabízených společností Excalibur Army. V situaci, kdy nelze vzhledem k produkčním kapacitám společnosti Excalibur Army rychle zvýšit výrobu a tedy dodávky, musí být v čase posouvány projekty pro zahraniční zákazníky,” upozornilo vedení Excalibur Army, podle kterého se stát musí v krizové situaci spolehnout na tuzemský obranný průmysl.

CSG miliardáře Michala Strnada uzavřela obří akvizici italského výrobce munice Fiocchi Group.

Strnadova CSG ovládla italského výrobce munice

Holding Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada koupil většinový podíl v italském podniku Fiocchi Munizioni. Jde o předního výrobce malorážové munice. Cena transakce zůstala tajná. Podle CSG jde ale o největší zahraniční investici v historii českého obranného průmyslu.

Přečíst článek

Výstavba další haly

Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Z výroční zprávy vyplývá, že montážní hala s plochou 6600 metrů čtverečních má být v areálu šternberského závodu Excalibur Army uvedena do zkušebního provozu na začátku roku 2025.

Zaměřena bude na montáž kolové techniky, a to zejména houfnic Dita, Dana, Caesar a Morana, dále na montáž vozidel Patriot, ženijní techniky a vyprošťovací techniky AM-50, AM-70, TREVA 30 a TRCV 30,” uvádí výroční zpráva.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

Strnadova CSG koupila čtvrtinu francouzského výrobce bezemisních a samořiditelných vozidel Gaussin

Strnadova CSG sází na bezemisní dopravu. Koupila pětinu francouzského Gaussinu

Průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) se stal největším akcionářem francouzské firmy Gaussin, která vyrábí bezemisní a samořiditelná vozidla pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem informoval, že získal více než pětinový podíl s právem na zastoupení v představenstvu Gaussinu. Cenu transakce ale neuvedl.

Přečíst článek

Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra.

Strnadova Excalibur Army získala kontrakt na tatrovky pro SAE za téměř dvě miliardy

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra. Kontrakt za 77 milionů eur (1,8 miliardy korun) firmy oznámily na mezinárodním zbrojařském veletrhu IDEX 2023. Excalibur je součástí holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme