Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní rok pro Saudi Aramco, společnost loni zvýšila čistý zisk na 161,1 miliardy dolarů

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, loni zvýšila čistý zisk o 46 procent na rekordních 161,1 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun). Přispěly k tomu vyšší ceny energií, nárůst prodaných objemů a lepší marže u rafinovaných produktů. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Jedná se o nejvyšší roční zisk, který kdy vykázala nějaká ropná a plynárenská společnost, a zisk je téměř trojnásobný v porovnání s loňským ziskem energetické firmy ExxonMobil, která je největším producentem ropy v USA. Rekordní zisky za loňský rok v únoru dále oznámily konkurenční podniky BP, Shell, již zmíněný Exxon Mobil či Chevron.

Reklama

„Předpokládáme, že ropa a zemní plyn zůstanou v dohledné budoucnosti nezbytné. Naše odvětví reálně ohrožují nedostatečné investice, které by mohly přispět i k vyšším cenám energií,“ uvedl generální ředitel společnosti Aramco Amín Násir.

Společnost se z tohoto důvodu zaměřuje nejen na rozšiřování produkce ropy, plynu a chemických látek, ale také na investice do nových nízkouhlíkových technologií s potenciálem dosáhnout dalšího snížení emisí, dodal.

Investiční náklady společnosti Aramco loni vzrostly o 18 procent na 37,6 miliardy dolarů. Tento rok firma očekává, že se budou pohybovat v rozmezí 45 až 55 miliard dolarů.

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

„Medvědi“ se vracejí naplno do hry a určují bezprostřední vývoj, tak by se dal charakterizovat uplynulý týden na akciových trzích. Světové burzy ohrožuje stav, při kterém je na stole znovu možnost zvyšovat v americké ekonomice sazby v krocích o 50 bazických bodů. V reakci americké akcie klesly pod 3900 bodů měřeno indexem S&P 500. Otevírá se tak prostor pro pokles k nedávným lokálním minimům, lednový pozitivní vývoj byl patrně jen korekcí v dlouhodobém klesajícím trhu. A jaké zásadní události hýbaly nejvíce s finančními trhy a co si přichystal trh práce v USA ?

Přečíst článek

Volný peněžní tok firmy dosáhl v roce 2022 rekordní výše 148,5 miliardy dolarů. V roce 2021 činil 107,5 miliardy dolarů. Společnost vyhlásila za čtvrté čtvrtletí dividendu ve výši 19,5 miliardy dolarů, což je o čtyři procenta více než v předchozím čtvrtletí.

Ceny ropy v roce 2022 značně kolísaly. Stoupaly kvůli geopolitickým obavám v souvislosti s válkou na Ukrajině, posléze klesaly kvůli slabší poptávce z Číny, která je největším dovozcem ropy na světě, a obavám z hospodářského poklesu.

Poté, co ruská invaze na Ukrajinu narušila globální toky ropy, vystoupala cena severomořské ropy Brent v loni březnu na 139,13 dolaru za barel. To je nejvyšší hodnota od roku 2008. V pátek cena ropy Brent uzavřela pod 83 dolary za barel.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Týden tradera: Nižší produkce ropy pomáhá Rusku a na trzích je divoko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme