Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon navyšuje investice v Německu o dalšího čtvrt bilionu. A chystá masivní nábor

Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty, zaměstnanci se bojí o práci
Amazon
 ČTK

Amazon investuje v Německu dalších deset miliard eur. Velká část z nových investic půjde do cloudu. Mimo to chystá Amazon v Německu obří nábor, přijmout by měl až 4000 nováčků.

Reklama

Americká internetová společnost Amazon investuje do roku 2026 v Německu dalších deset miliard eur (249 miliard korun). Větší část půjde do cloudových služeb, zbylé peníze pak do rozšíření logistiky a robotiky a do dvou nových sídel společnosti. Německá centrála Amazonu to uvedla ve svém dnešním sdělení. Počet zaměstnanců německého Amazonu by se měl do konce roku zvýšit na 40 tisíc stálých pracovníků z loňských přibližně 36 tisíc, uvedla agentura DPA.

Celosvětově společnost, která podniká i v České republice, zaměstnává více než 1,5 milionu lidí, z nichž většina pro ni pracuje ve Spojených státech. Německo je pro Amazon důležitým zahraničním trhem.

V květnu Amazon přišel s novým cloudem pro Evropu s názvem AWS European Sovereign Cloud. Firma do něj hodlá investovat 7,8 miliardy eur. Spolu s ve středu oznámenými investicemi za deset miliard eur skupina vyčíslila celkovou výši investic plánovaných v současné době v Německu na 17,8 miliardy eur.

Po Amazonu investuje do datacenter ve Španělsku velké peníze i Microsoft

Po Amazonu investuje velké peníze do datacenter ve Španělsku i Microsoft

Americká technologická společnost Microsoft plánuje investovat 7,16 miliardy dolarů (166 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. O tom, že firma požádala o povolení k výstavbě, informovala podle agentury Reuters aragonská regionální vláda. Potvrdila tak dřívější zprávu místního listu El Heraldo. Na severovýchodě země v Aragonii vzniká významné cloudové centrum.

Přečíst článek

Reklama

Zhruba 8,8 miliardy eur zamíří do rozšíření činnosti cloudové dceřiné společnosti Amazon Web Services (AWS) v regionu kolem Frankfurtu nad Mohanem. Její obchodní model je založen na převzetí provozu serverů a IT služeb ve velkých datových centrech AWS pro firemní zákazníky. Podle zdrojů společnosti zahrnuje částka 8,8 miliardy eur výdaje na stavební práce a na provoz datových center a také na dovoz strojů a softwaru.

Podle údajů amerického institutu pro výzkum trhu Synergy Research Group byla společnost AWS v prvním čtvrtletí letošního roku stále nezpochybnitelným lídrem na globálním trhu cloudových služeb s podílem 31 procent. Mírně ale ztrácí pozice ve prospěch globální dvojky, kterým je konkurenční cloud Azure společnosti Microsoft.

Amazon pokračuje v expanzi i v oblasti internetového maloobchodu. V květnu otevřel nové logistické centrum v Erfurtu a koncem léta bude následovat další v Horn-Bad Meinbergu v Severním Porýní-Vestfálsku. Předtím bylo v srpnu 2023 uvedeno do provozu nové logistické centrum v Großenknetenu v Dolním Sasku. Dvě nová sídla společnosti se staví také v Mnichově a Berlíně. Dosud byli zaměstnanci Amazonu v obou městech rozptýleni v několika menších lokalitách. Podle firemních údajů investoval Amazon od roku 2010 v Německu celkem více než 77 miliard eur.

továrna Onsemi, čipy, laboratoř

Spása pro český autoland? Onsemi ve valašském podhůří investuje desítky miliard

Americký výrobce polovodičů onsemi rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Hodnota plánované investice je dvě miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu 46,3 miliardy korun. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Společnost původně zvažovala pro rozšíření výroby také své závody ve Spojených státech a v Koreji.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme