Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce městského mobiliáře mmcité utržil loni víc než miliardu

Výrobce městského mobiliáře mmcité utržil loni víc než miliardu
ČTK
 ČTK

Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání vedení skupiny, vzhledem k tomu plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy.

Reklama

Provozní zisk EBITDA skupiny, což je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhl loni téměř 149,8 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2023 jej společnost navýšila o 88,6 milionu. Marže provozního zisku EBITDA vzrostla mmcité o z předloňských 5,3 procenta na 12,6 procenta loni. Čistá marže vzrostla z 2,8 procent na 7,2 procenta.

„Výrazný růst zisku byl dán především stabilizací cen na komoditních trzích, stabilizací cen energií, zvyšující se efektivitou ve výrobě, ale především obchodními úspěchy v několika regionech, které vyústily ve vyšší zisky,” uvedli zástupci mmcité.

Loni skupina mmcité vstoupila na trh Start pražské burzy. Zatímco v srpnu 2023 se její akcie upisovaly za 160 korun, nyní je jejich cena 264 korun, což představuje navýšení o 65 procent. „V současnosti tak investoři na pražské burze oceňují hodnotu skupiny mmcité na 792 milionů korun,” uvedla společnost.

Oscaři za design míří na Moravu. Žádné překvapení, tentokrát zaujal přístřešek Ufo

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal ocenění Red Dot za design svých dvou kolekcí nazvaných UFO a Morse, které firma z Uherského Hradiště představila loni. Kolekce UFO zahrnuje přístřešky do veřejného prostoru a Morse pak sedací nábytek.

Přečíst článek

Výplata dividenty v létě

Akcionáři by měli brzy obdržet první dividendu, kterou hodlá představenstvo navrhnout. Návrh ještě bude schvalovat financující banka a valná hromada. „Nicméně se očekává výplata 3,33 koruny připadající na jednu kmenovou akcii," uvedli zástupci mmcité. Výplata dividendy by se měla uskutečnit letos v létě.

Pro letošek mmcité očekává konsolidované tržby na úrovni 1,2 miliardy korun, provozní zisk EBITDA minimálně 100 milionů korun a čistý zisk nejméně 44 milionů korun.

Loni mmcité koupilo firmu Kovostal, která ve svém závodě v Uherském Hradišti-Jarošově vyrábí sedadla a tribuny pro stadiony, sportovní a multifunkční haly, divadla nebo kina. Finanční podmínky transakce skupina nezveřejnila. Jarošovský závod plánuje mmcité dále rozvíjet.

Globální skupina mmcité zastřešená českou mateřskou akciovou společností mmcité vyrábí venkovní lavičky, kašny, pítka nebo stojany na kola. Její výrobky lze nalézt po celém světě, například na letišti Charlese de Gaulla v Paříži, na horní stanici lanovky vedoucí na horu Mont Blanc nebo v centrálách amerických společností Google nebo Uber. Přímé obchodní zastoupení má mmcité ve více než 30 zemích.

David Karásek

Designér David Karásek z mmcité: Vstup na burzu spustíme během nejbližších dní

Všechno běží podle plánu, říká David Karásek, zakladatel a většinový vlastník společnosti mmcité o vstupu své firmy na pražskou burzu. Výrobce městských mobiliářů, laviček či zastávek, začal dobývat před dvaceti lety ze své moravské fabriky celý svět. Nyní vítězí v zakázkách ve čtyřiceti zemích světa. Z pražské burzy Start si chce odnést na další rozvoj od investorů 160 milionů korun. Vstup se měl podle původních předpokladů uskutečnit do konce prvního pololetí. „Odložili jsme to o čtrnáct dní, jinak všechno běží podle plánu,“ ujišťuje Karásek pro newstream.cz.

Přečíst článek

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme