Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Staré jméno, nový zážitek. Jak to chutná v proměněné V Zátiší

retaurace v Zátiší
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Po nedávné zprávě o znovuotevření a kompletní proměně restaurace V Zátiší jsem se rozhodl osobně ověřit, jak si legendární podnik vede v nové éře. Návštěva předčila očekávání a potvrdila, že spojení moderního designu s inovativní slovanskou kuchyní je trefou do černého.

První dojmy a předkrmy

Při vstupu mě a půjd doprovod přivítal elegantní, prosvětlený interiér, který působí vzdušně a současně útulně. Večer jsme zahájili sklenkou kvalitního prosecca Valdobbiadenea pelace DOC God vinařství Canevel, která nás skvěle naladila na nadcházející gastronomický zážitek.

Jako předkrm jsme ochutnali puding z uzeného kapra s rajčaty a bylinkami a zauzený hovězí tatarák. Puding z kapra byl velmi příjemným překvapením – lehká, nadýchaná textura s jemně zauzenou chutí ryby doplněná o svěžest rajčat byla vynikajícím startem. Žádná bahenní příchuť se nekonala. Tatarák, obohacený o kaviár, houby a morek, nabídl luxusní a bohatou chuťovou kompozici, kterou skvěle doplňoval tenký toast.

Hlavní chody a párování s vínem

Z hlavních chodů padla volba na pošírovaného sivena a hovězí svíčkovou. Jemné maso sivena se krásně snoubilo s chutí hub, rakytníku a černého jablka. K pokrmu jsme zvolili sklenku moravského bílého vína Hibernal od vinařství Piálek & Jäger, jehož svěží profil podtrhl lehkost a čistotu rybího jídla.

Hovězí svíčková představovala moderní interpretaci české klasiky – podávaná se švestkou, škubánkem a jemnou smetanou. K tomuto plnějšímu jídlu jsme si dopřáli červené víno z Bordeaux, Château Lanessan z oblasti Haut-Médoc, jehož strukturovaná, komplexní chuť se dokonale propojila s bohatostí omáčky i křehkostí masa.

Sladká tečka na závěr

Z dezertního lístku jsme zvolili větrník a čokoládový perník. Větrník s krémem v tónech citronu, ostružiny a vanilky byl lehký a osvěžující, zatímco čokoládový perník nabídl hlubší chuťový zážitek díky spojení s aróniovým sorbetem a ořechovým krémem.

Verdikt

Moje návštěva restaurace V Zátiší potvrdila, že se podniku podařilo vstoupit do nové éry s grácií a sebevědomím. Moderní slovanská kuchyně v podání šéfkuchaře Daniela Bureše je plná nápadů, přesto si zachovává úctu k tradici a prvotřídním surovinám. V kombinaci s nádherným interiérem a profesionálním servisem jde o zážitek, který si zaslouží pozornost.

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

restaurace 420 na Staroměstském náměstí

RECENZE: Kašpárkův manifest na Staromáku. 420 je konečně místo, kde nejde jen o výhled

Přečíst článek
Vinograf

RECENZE: Ve Vinografu nabízejí degustační vína a steak, který by obstál i v michelinské restauraci

Přečíst článek
výzhled na Rovinji z Cap Aureo

Zelenina s Michelinem. Cap Aureo v Rovinji ukazuje, jak chutná budoucnost gastronomie

Přečíst článek
Doporučujeme