Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Staré jméno, nový zážitek. Jak to chutná v proměněné V Zátiší

retaurace v Zátiší
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Po nedávné zprávě o znovuotevření a kompletní proměně restaurace V Zátiší jsem se rozhodl osobně ověřit, jak si legendární podnik vede v nové éře. Návštěva předčila očekávání a potvrdila, že spojení moderního designu s inovativní slovanskou kuchyní je trefou do černého.

První dojmy a předkrmy

Při vstupu mě a půjd doprovod přivítal elegantní, prosvětlený interiér, který působí vzdušně a současně útulně. Večer jsme zahájili sklenkou kvalitního prosecca Valdobbiadenea pelace DOC God vinařství Canevel, která nás skvěle naladila na nadcházející gastronomický zážitek.

Jako předkrm jsme ochutnali puding z uzeného kapra s rajčaty a bylinkami a zauzený hovězí tatarák. Puding z kapra byl velmi příjemným překvapením – lehká, nadýchaná textura s jemně zauzenou chutí ryby doplněná o svěžest rajčat byla vynikajícím startem. Žádná bahenní příchuť se nekonala. Tatarák, obohacený o kaviár, houby a morek, nabídl luxusní a bohatou chuťovou kompozici, kterou skvěle doplňoval tenký toast.

Hlavní chody a párování s vínem

Z hlavních chodů padla volba na pošírovaného sivena a hovězí svíčkovou. Jemné maso sivena se krásně snoubilo s chutí hub, rakytníku a černého jablka. K pokrmu jsme zvolili sklenku moravského bílého vína Hibernal od vinařství Piálek & Jäger, jehož svěží profil podtrhl lehkost a čistotu rybího jídla.

Hovězí svíčková představovala moderní interpretaci české klasiky – podávaná se švestkou, škubánkem a jemnou smetanou. K tomuto plnějšímu jídlu jsme si dopřáli červené víno z Bordeaux, Château Lanessan z oblasti Haut-Médoc, jehož strukturovaná, komplexní chuť se dokonale propojila s bohatostí omáčky i křehkostí masa.

Sladká tečka na závěr

Z dezertního lístku jsme zvolili větrník a čokoládový perník. Větrník s krémem v tónech citronu, ostružiny a vanilky byl lehký a osvěžující, zatímco čokoládový perník nabídl hlubší chuťový zážitek díky spojení s aróniovým sorbetem a ořechovým krémem.

Verdikt

Moje návštěva restaurace V Zátiší potvrdila, že se podniku podařilo vstoupit do nové éry s grácií a sebevědomím. Moderní slovanská kuchyně v podání šéfkuchaře Daniela Bureše je plná nápadů, přesto si zachovává úctu k tradici a prvotřídním surovinám. V kombinaci s nádherným interiérem a profesionálním servisem jde o zážitek, který si zaslouží pozornost.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Vinograf

RECENZE: Ve Vinografu nabízejí degustační vína a steak, který by obstál i v michelinské restauraci

Přečíst článek
výzhled na Rovinji z Cap Aureo

Zelenina s Michelinem. Cap Aureo v Rovinji ukazuje, jak chutná budoucnost gastronomie

Přečíst článek
Nádvoří bývalého kláštera na Malé Straně, dnes hotel Mandarin Oriental

Recenze: Letní oáza na Malé Straně aneb Na terase v hotelu Mandarin Oriental

Přečíst článek
Doporučujeme