Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Výprodeje na S&P 500 začaly i bez zásahu Fedu, zlevnilo též zlato

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Na trhy dorazila dlouho očekávaná korekce. Burzy prošly výprodeji a investoři se právem stále ptají, zda je prodej růstových pozic a přesun do méně rizikových aktiv v tuto chvíli na místě. Větším poklesům snad zabránil zápis z jednání Fedu, který ukázal, že zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů je zatím spíše mimo hru. Přesto index S&P 500 sestoupil pod úroveň 4000 bodů, kde testoval v minulosti svá lokální minima.

Reklama

Představitelé americké centrální banky na svém posledním zasedání naznačili, že existují známky snižování inflace, ale ne natolik, aby to bylo v rozporu s potřebou dalšího zvyšování úrokových sazeb. Ukázal to zápis ze zasedání členů rady Fedu zveřejněný ve středu.

Poslední zasedání v únoru sice skončilo menším zvýšením sazeb než většina těch, která byla provedena od začátku roku 2022, dvanáctero členů komise pro trhy (FOMC) však zdůraznilo, že jejich obavy z inflace jsou vysoké. "Inflace zůstává výrazně nad dvouprocentním cílem Fedu", uvádí se v zápisu. K tomu přispívá trh práce, který "zůstává velmi napjatý, což přispívá k pokračujícím tlakům na růst mezd a cen".

Větrníky, ilustrační foto

Německo bude potřebovat přes bilion dolarů na zajištění dostatku energie

Německo vyčlenilo více než 260 miliard eur (6,2 bilionu korun) na řešení bezprostřední hrozby energetické krize vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu. Úplné vyřešení problému bude ale mnohem nákladnější a je otázkou, zda to země vůbec zvládne. Agentura BloombergNEF odhaduje, že náklady na zajištění budoucnosti energetického systému země do roku 2030 překonají jeden bilion dolarů (22,4 bilionu korun).

Přečíst článek

Německý institut ZEW vydal pravidelný údaj týkající se důvěry v německou ekonomiku. Ukazatel překonal jak výrazně odhady analytiků, tak zejména roste nepřetržitě od loňského září. Většinu minulého roku se přitom pohyboval v záporných číslech, po kladné hodnotě v lednu se nyní dostal až na 28,1 bodu. Odhady přitom očekávaly zlepšení „jen“ na 22,8 bodu.

Zdá se tedy, že německý průmysl, který hraje prim i pro ten český, získává postupně na síle. Obavy mi dělá nyní trh s emisními povolenkami, který znovu ukazuje, že může trápit odběratele, Emisní povolenky atakují historický rekord z loňského srpna a opět překonaly úroveň 100 eur/MWh. Růst ceny zvýší náklady jak průmyslovým podnikům, tak také uhelným elektrárnám. Skrze vyšší ceny elektřiny a tepla se pak promítnou i do nákladů většiny obyvatel.

V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, nejvíce za posledních 11 let.

Česká zlatá horečka. Loni se ho dovezlo 9,4 tuny, nejvíce za posledních 11 let

V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, což je o 352 kilogramů více než v roce 2021 a nejvíce za posledních 11 let. Hodnota dovezeného zlata dosáhla 12,2 miliardy korun, nejvíce od roku 1999, odkdy jsou k dispozici ucelená data. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu a výpočtů společnosti Zlaťáky.cz.

Přečíst článek

Zajímavým příběhem si prochází Zlato. Aktuální nálada investorů na trhu se zlatem je jednoznačně medvědí. Ceny zlata tento měsíc klesly o 140 dolarů z lednového devítiměsíčního maxima nad 1 950 dolary za troyskou unci. Tomuto drahému kovu nadále škodí restriktivní politika Fedu a dalších centrálních bank. Po jejím skončení by opět ceny tohoto kovu mohly růst - poptávka významných centrálních bank (Čína, Indie) zůstává robustní.

Trh START bude mít v dohledné době nového člena. Holdingová společnost mmcité a.s., která se zabývá výrobou městského mobiliáře, má v plánu na pražské burze nabídnout až třetinu nových akcií. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizici a rozšíření výrobních kapacit. Skupina dle odhadů za rok 2022 přesáhne konsolidované tržby ve výši jedné miliardy korun při provozním zisku EBITDA kolem 55 milionů korun.

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme