Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Centrální banky zvyšují sazby a burziáni smutní

akciová bublina, ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Zmírnění inflace v USA napomohlo „býkům“ dostat se zpátky trochu do sedla, ale vzápětí jim zkazil radost Fed s nelichotivým výhledem ekonomiky a sazeb. Centrální banka sice přišla s mírnějším růstem úrokových sazeb (50 bodů dle očekávaní analytiků), ale se svým pohledem na budoucí vývoj ohrozila akciové trhy a další šanci na „Santa Claus rallye“. Ta nyní může být jen snem, ale realita vypadá, že „medvědi“ zůstávají plně v sedle, a ještě na dlouhou dobu.

Reklama

Ceny v listopadu v USA vzrostly méně, než se očekávalo, což je nejnovější známka toho, že rychle rostoucí inflace začíná polevovat. Index spotřebitelských cen, který měří široký koš zboží a služeb, vzrostl oproti předchozímu měsíci jen o 0,1 procenta a oproti předchozímu roku se zvýšil o 7,1 procenta. Ekonomové očekávali 0,3 procenta meziměsíční růst a 7,3 procenta meziroční růst.

Zprávy přivodily nejprve rychlý růst cen akcií a očekávání, že Fed bude moci přistoupit s mírným růstem sazeb, což byl hlavní důvod nedávných vzestupů burz po celé světě. Fed ve středu skutečně zvýšil úrokové sazby o půl procentního bodu, ale přidal k tomu výhled pro další vývoj ekonomiky. Ten nebyl příliš radostný. "Je dobré vidět pokrok, ale uvědomme si, že k návratu k cenové stabilitě musíme ujít ještě dlouhou cestu," řekl předseda Fedu Jerome Powell.

Tvůrci politiky Fedu nyní v průměru očekávají, že jejich základní úroková sazba dosáhne v příštím roce 5,1 procenta oproti 4,6 procenta, které předpokládali v září. Výše uvedené znamená pro investory především to, že i nadále budou finanční trhy turbulentní a méně předvídatelné. Zlepšení bych čekal, až někdy na konci 2. čtvrtletí 2023.

ECB v závěsu

V týdnu zasedala také ECB, která rovněž zvýšila sazby o 50 bodů s tím, že podobně jako Fed si nechala významný prostor pro další úpravu sazeb směrem nahoru. Centrální banka uvedla, že od začátku března 2023 začne snižovat svou rozvahu v průměru o 15 miliard eur měsíčně až do konce druhého čtvrtletí 2023.

Zde bych vypíchnul, že pozice ECB je unikátní v tom, že sice má v plánu snižovat svoji rozvahu, ale přesto dál udržuje svými nákupy na trzích nižší výnosy dluhopisů zemí jižního křídla měnové unie (Itálie, Španělsko apod.) a fakticky tak v konečném důsledku inflaci přiživuje. Politizace této měnové instituce dosahuje v současné době tedy svého úplného vrcholu.

S dalším růstem úrokových sazeb je konzistentní i prosincová prognóza. Ta nově počítá s krátkou technickou recesí v eurozóně (Q4 2022 a Q1 2023) v důsledku energetické krize a vysoké nejistoty. Kurz eura v reakci na rozhodnutí ECB posílil k úrovni až 1,07 eura za dolar.

Nové tváře v ČNB

Žádné velké překvapení se nakonec nekonalo. Prezident Miloš Zeman do vedení naší hlavní měnové instituce ČNB jmenoval opravdu zkušené finančníky. Nově budou členy bankovní rady šéf EGAP Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Oba jsou zárukou dostatečně odborné kvalifikace a jistě posílí kvalitu rozhodování banky ohledně sazeb v boji proti inflaci. Vzhledem k tomu, že se řada analytiků obávala nevyzpytatelnosti končícího prezidenta, tak se jedná o skutečně pozitivní zprávu.

"V listopadu pokračoval meziroční růst cen všech výrobců," uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ. Podle něj se ceny v průmyslu zvýšily i navzdory meziměsíčnímu poklesu: průmysloví výrobci zlevnili oproti říjnu o procento. Vedení ČNB by tedy mělo zvážit, zda další růst sazeb není správným řešením. Ceny potravin totiž mají dále růst.

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropská centrální banka

Týden tradera: V hlavní roli Evropská centrální banka, plyn a inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme