Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let
Pixabay
 ČTK

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Aktivita na hypotečním trhu zůstává citelně utlumená. Za celý letošní rok, tedy od ledna do listopadu, se propadla o 62 procent.

Slabá poptávka potrvá rok

"Hypoteční trh se zastavil, nic na tom nemění ani lehce zvýšená aktivita v listopadu, který býval vždy silným měsícem. Na malá prodejní čísla si budeme muset na nějaký čas zvyknout. Podobná situace jako nyní bude trvat minimálně celý příští rok,“ uvedl manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 6,3 miliardy korun po říjnových 6,07 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 1,03 miliardy korun. Objem i počet poskytnutých hypoték meziměsíčně mírně vzrostl o čtyři procenta. Zatímco v říjnu se poskytlo 2100 nových hypoték, v listopadu to bylo o 80 více. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině roku 2022 byl 6000 a loni 9500.

Vše o realitním trhu čtěte zde

"Objem nově poskytnutých hypoték se pohybuje na nejslabší úrovni od začátku roku 2014. Přitom od té doby se průměrná velikost hypotéky vzhledem k růstu cen nemovitostí zdvojnásobila. V reálném vyjádření by tak byl propad ještě citelnější. Počet poskytnutých hypoték v posledních měsících je nejnižší za posledních zhruba dvacet let,“ upozornil hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Sazba bude kolem šesti procent

Další nárůst sazeb v listopadu je způsoben zejména tím, že většina sazeb u těchto hypoték byla bankami garantována v září a v říjnu, kdy byla cena zdrojů pro banky nejvyšší za posledních několik let. "Pokud ČNB v příštím týdnu nezvýší dvoutýdenní repo sazbu, očekáváme spíše stabilitu sazeb kolem šesti procent a v průběhu příštího roku by mohly i mírně klesat," dodal manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman.

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Přečíst článek

Průměrná hypotéka v listopadu zůstala mírně pod 2,9 milionu korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu minulého roku, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby postupně mírně klesá.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1500 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 6000 korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme