Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v USA zpomaluje, v listopadu už se držela těsně nad sedmi procenty

Walmart
ČTK
 ČTK

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v listopadu opět zpomalilo, z říjnové hodnoty 7,7 procenta míra inflace klesla na 7,1 procenta a je nejníže od loňského prosince. Inflaci zpomalily mimo jiné levnější benzin, elektřina a ojeté automobily, uvedlo ve své dnešní zprávě americké ministerstvo práce.

Reklama

Inflace se snížila už pátý měsíc za sebou, což naznačuje, že růst cen postupně ochlazuje. To by mohlo americkou centrální banku (Fed) přimět k tomu, aby zmírnila rozsah zvyšování úrokových sazeb.

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,1 procenta po říjnovém růstu o 0,4 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali zvýšení cen o 0,3 procenta.

Míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, v listopadu zpomalila na šest procent z říjnových 6,3 procenta. Meziměsíčně pak jádrové ceny stouply o 0,2 procenta po říjnovém zvýšení o 0,3 procenta.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Před 20procentní inflací Česko zachránil jen zásah vlády a statistiků

Inflace v Česku opět roste. V listopadu vykázala v meziročním vyjádření úroveň 16,2 procenta, zatímco meziměsíčně rostla o 1,2 procenta. V meziměsíčním vyjádření jde o nejvýraznější růst inflace od letošního července. V meziročním vyjádření narostla listopadová inflace z říjnové úrovně 15,1 procenta.

Přečíst článek

Slevy na Black Friday 

Inflaci v listopadu podpořily hlavně ceny nájmů. Ceny zboží se naopak snížily, hlavně kvůli poklesu cen ojetých vozů a protože obchodníci zlevňovali zboží, aby před Vánocemi nalákali zákazníky a snížili si ve skladech zásoby v době, kdy poptávka slábne a situace v dodavatelském řetězci se zlepšuje. Cenové tlaky však přicházejí i ze sektoru služeb, protože se tam zvyšují mzdy.

Letos v červnu inflace v USA vzrostla až na 9,1 procenta, nejvýše od listopadu 1981, od té doby však zpomaluje. Navzdory nejnovějšímu zmírnění však plánuje Fed pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Ve středu se chystá zvýšit základní úrokovou sazbu po sedmé v letošním roce, což bude znamenat další růst nákladů na půjčky pro spotřebitele a podniky. Vyšší úroky mají brzdit inflaci, ekonomové však varují, že Fed pravděpodobně dalším zpřísňováním měnové politiky způsobí v příštím roce hospodářskou recesi.

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Volal mi kamarád, že přišel o práci. Od ledna už nemá chodit. Dělal v pražské kanceláři, mnohý by si mohl pomyslet, žádná škoda. Nevím, jestli ano nebo ne. Dostal odstupné, zavřeli celé oddělení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme