Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím
ČTK
Tereza Jalůvková

Nervozita investorů narůstá. Index S&P uzavřel v pátek na nejnižších úrovních za rok 2022 a září se stalo pro tento široký index nejslabším měsícem od března 2020. Podobný vývoj ukazují souhrnné indexy globálně. Inflace, růst úrokových sazeb, geopolitická napětí a uzavření čínské ekonomiky kvůli „zero COVID-19” politice májí za následek, že podniky ale i jednotliví spotřebitelé kontrolují své náklady. I když poslední data ukazují, že osobní spotřeba v čase dál roste, její struktura se mění a zbytné výdaje se z rozpočtů vyškrtávají, komentuje makléřka z J&T Banky Tereza Jalůvková.

Reklama

Není tak divu, že i zvučná jména jako Nike, Micron a Apple zhoršují své výhledy a omezují výrobu, čehož jsme byli svědky v posledním zařiovém týdnu.

Společnost Nike v pátek odepsala necelých 13 procent, což představuje největší propad od roku 2001. Firma oznámila, že očekává výrazný tlak na hrubé marže vlivem silného dolaru a narůstajících slev. Zásoby největšího světového výrobce sportovního oblečení se totiž zvýšily v průměru o 44 procent, v USA dokonce o 65 procent. A tak se výrobce snaží zboží zlevňovat, aby do nového kalendářního roku mohl jít s čistým štítem. Po vyrovnání nabídky s poptávkou ale čeká zlepšení. Zásadní pro Nike bude i vývoj v Číně.

Již s druhým snížením výhledu během půl roku přišel zástupce polovodičů společnost Micron. Micron, který jako první velký výrobce čipů už na začátku roku varoval před poklesem poptávky po počítačích a chytrých telefonech, minulý týden tato upozornění ještě vystupňoval. Chystá se na ještě horší časy. Investiční náklady tak snižuje o 30 procent. Upravený čistý zisk by se v aktuálním čtvrtetí měl propadnout na 4 až 14 centů a tržby klesnout na 4 až 4,5 miliardy dolarů. Trh přitom čekal, že prodeje dosáhnou 6,02 miliardy dolarů. Generální ředitel Micronu Sanjay Mehrotra nicméně - stejně jako šéf Nike - očekává, že se karty brzy obrátí. Silný růst tržeb vidí v druhé polovině fiskálního roku 2023, když se domnívá, že poptávka se začně zotavovat počátkem roku 2023. Obecně je omezení produkce a investičních výdajů známkou toho, že výrobci polovodičů jsou blízko svého dna.

Mobileye

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Přečíst článek

Reklama

Třetí společností, která v minulém týdnu výrazně propadla na základě negativních zpráv, je Apple. Ačkoliv výrobce iPhonu na začátku září uvedl své novinky, minulý týden agentura Bloomberg přišla s informací, že výrobce požádal některé své dodavatele, aby zastavili plány na zvýšení výroby z důvodu slabší než očekávané poptávky po novém iPhonu 14. Bank of America pak poslala akcie Applu ještě níže, když snížila svoji cílovou cenu z 185 dolarů na 160 dolarů a upravila své doporučení z Koupit na Neutral. Někteří analytici ovšem v tomto propadu vidí příležitost k nákupu.

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů, poptávka po nich slábne

Americká společnost Apple upouští od plánu zvýšit v letošním roce výrobu svých nových přístrojů iPhone. Poptávka po nových přístrojích totiž neroste, jak firma očekávala. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme