Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím
ČTK
Tereza Jalůvková

Nervozita investorů narůstá. Index S&P uzavřel v pátek na nejnižších úrovních za rok 2022 a září se stalo pro tento široký index nejslabším měsícem od března 2020. Podobný vývoj ukazují souhrnné indexy globálně. Inflace, růst úrokových sazeb, geopolitická napětí a uzavření čínské ekonomiky kvůli „zero COVID-19” politice májí za následek, že podniky ale i jednotliví spotřebitelé kontrolují své náklady. I když poslední data ukazují, že osobní spotřeba v čase dál roste, její struktura se mění a zbytné výdaje se z rozpočtů vyškrtávají, komentuje makléřka z J&T Banky Tereza Jalůvková.

Reklama

Není tak divu, že i zvučná jména jako Nike, Micron a Apple zhoršují své výhledy a omezují výrobu, čehož jsme byli svědky v posledním zařiovém týdnu.

Společnost Nike v pátek odepsala necelých 13 procent, což představuje největší propad od roku 2001. Firma oznámila, že očekává výrazný tlak na hrubé marže vlivem silného dolaru a narůstajících slev. Zásoby největšího světového výrobce sportovního oblečení se totiž zvýšily v průměru o 44 procent, v USA dokonce o 65 procent. A tak se výrobce snaží zboží zlevňovat, aby do nového kalendářního roku mohl jít s čistým štítem. Po vyrovnání nabídky s poptávkou ale čeká zlepšení. Zásadní pro Nike bude i vývoj v Číně.

Již s druhým snížením výhledu během půl roku přišel zástupce polovodičů společnost Micron. Micron, který jako první velký výrobce čipů už na začátku roku varoval před poklesem poptávky po počítačích a chytrých telefonech, minulý týden tato upozornění ještě vystupňoval. Chystá se na ještě horší časy. Investiční náklady tak snižuje o 30 procent. Upravený čistý zisk by se v aktuálním čtvrtetí měl propadnout na 4 až 14 centů a tržby klesnout na 4 až 4,5 miliardy dolarů. Trh přitom čekal, že prodeje dosáhnou 6,02 miliardy dolarů. Generální ředitel Micronu Sanjay Mehrotra nicméně - stejně jako šéf Nike - očekává, že se karty brzy obrátí. Silný růst tržeb vidí v druhé polovině fiskálního roku 2023, když se domnívá, že poptávka se začně zotavovat počátkem roku 2023. Obecně je omezení produkce a investičních výdajů známkou toho, že výrobci polovodičů jsou blízko svého dna.

Mobileye

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Přečíst článek

Třetí společností, která v minulém týdnu výrazně propadla na základě negativních zpráv, je Apple. Ačkoliv výrobce iPhonu na začátku září uvedl své novinky, minulý týden agentura Bloomberg přišla s informací, že výrobce požádal některé své dodavatele, aby zastavili plány na zvýšení výroby z důvodu slabší než očekávané poptávky po novém iPhonu 14. Bank of America pak poslala akcie Applu ještě níže, když snížila svoji cílovou cenu z 185 dolarů na 160 dolarů a upravila své doporučení z Koupit na Neutral. Někteří analytici ovšem v tomto propadu vidí příležitost k nákupu.

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů, poptávka po nich slábne

Americká společnost Apple upouští od plánu zvýšit v letošním roce výrobu svých nových přístrojů iPhone. Poptávka po nových přístrojích totiž neroste, jak firma očekávala. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Trhy rostou a Turci se konečně rozhoupali řešit hyperinflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme