Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Toshiba se po 74 letech stáhla z burzy. Čeká ji nejistá budoucnost s novými vlastníky

Toshiba se po 74 letech stáhla z burzy. Čeká ji nejistá budoucnost s novými vlastníky
Profimedia
 ČTK

Japonská společnost Toshiba končí po 74 letech jako veřejně obchodovaná firma, burza v Tokiu ve středu vyřadila její akcie. Kdysi věhlasný podnik se posledních deset let potýkal s otřesy a finančními skandály, které jednu z nejznámějších značek japonského průmyslu přivedly až k pádu. Toshibu nyní čeká nejistá budoucnost s novými vlastníky, kteří mají o jejím fungování jiné představy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Toshiba je nyní soukromým podnikem, což mimo jiné znamená, že veřejnost už nemá možnost koupit si její akcie na klasických akciových trzích. Novými vlastníky jsou investoři z podniku soukromého kapitálu Japan Industrial Partners (JIP), který zahrnuje také společnost poskytující finanční služby Orix, podnik veřejných služeb Chubu Electric Power a výrobce čipů Rohm.

Toshiba vyrábí baterie, čipy a také jaderné a obranné zařízení. Noví vlastníci konglomerát koupili za 14 miliard dolarů (asi 314 miliard korun) a podnik má teď znovu japonské majitele. Změně předcházel vleklý boj se zahraničními investory, který firmu paralyzoval.

Toshiba uvedla, že „teď učiní významný krok směrem k nové budoucnosti s novým akcionářem“. Dodala, že by ocenila neustálé pochopení a podporu ze strany všech zainteresovaných stran.

S akciemi Toshiby se naposledy obchodovalo v úterý. Ten den uzavřely na burze v Tokiu poklesem o 0,1 procenta na 4590 jenů.

Skupina investorů má dost akcií na to, aby Toshibu stáhla po 74 letech z burzy.

Toshiba po letech neúspěchů opustí burzu. Její součástí byla od roku 1949

Skupina investorů vedená společností soukromého kapitálu Japan Industrial Partners (JIP) koupila 78,65 procent akcií Toshiby. Otevřela tak cestu k tomu, aby se akcie japonského průmyslového konglomerátu po 74 letech stáhly z akciového trhu. Podle dohody by k tomu mohlo dojít už koncem letošního roku. Firma to uvedla ve svém středečním sdělení.

Přečíst článek

Otřesy, finanční skandály a odchod z burzy

Ačkoli není jasné, jakou podobu Toshiba nakonec pod svými novými vlastníky získá, očekává se, že generální ředitel Taró Šimada se zaměří na digitální služby s vysokou marží. Šimada ve funkci ředitele zůstává i po dosavadních změnách. Podpora, které se mu od JIP dostalo, vykolejila dřívější plán, aby se firma spojila s fondem s podporou státu. Někteří odborníci tvrdí, že rozdělení společnosti Toshiba mohlo být lepší volbou.

„Potíže společnosti Toshiba byly nakonec způsobeny kombinací špatných strategických rozhodnutí a smůly,“ řekl vedoucí výzkumu ze společnosti Macquarie Capital Securities Damian Thong, který se zaměřuje na Japonsko. „Doufám, že prostřednictvím odprodejů mohou aktiva a lidský talent společnosti Toshiba najít nový domov, kde budou moci rozvinout svůj plný potenciál,“ dodal.

Japonská vláda bude vývoj kolem Toshiby pozorně sledovat. Firma zaměstnává přibližně 106 tisíc lidí a některé její aktivity jsou považovány za klíčové pro národní bezpečnost.

Sam Altman

Altmanův ChatGPT je jen vrcholek ledovce. Na pozadí běží revoluce superinteligence

Nová všeobecná umělá inteligence, neboli superinteligence, má být něco, co svět neviděl. Přichází ale do pořádného chaosu. OpenAI není sama, kdo běží závod o AI. Dá se na tom vydělat?

Přečíst článek

Čtyři manažeři JIP se připojí ke správní radě Toshiby a po jednom také z firem Orix a Chubu Electric. Nový řídicí tým doplní ještě poradce z finanční společnosti Sumitomo Mitsui Financial Group, která je hlavním věřitelem Toshiby.

Toshiba už začala konat a spojila se s firmou Rohm, aby investovala 2,7 miliardy dolarů do výrobních zařízení na společnou výrobu výkonových čipů. Toshiba potřebuje ukončit aktivity s nižší ziskovou marží a vyvinout lepší obchodní strategie pro některé své pokročilé technologie, domnívá se profesorka Ulrike Schaedeová z Kalifornské univerzity.

„Pokud management dokáže přijít na způsob, jak inženýrům umožnit, aby se skutečně zapojili do průlomových inovačních aktivit, může se ta firma stát důležitým hráčem,“ řekla Schaedeová. „Je to hluboce technologická společnost,“ dodala.

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Tržby výrobce iPhonů klesají už čtvrtý kvartál po sobě. Applu zatápí čínský Huawei, který americkou technologickou jedničku na čínském trhu sesadil z pozice nejprodávanější značky smartphonů.

Přečíst článek

dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme