Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát
iStock
 ČTK

Hodnota indického akciového trhu může v příštích 20 letech stoupnout i desetinásobně a dosáhnout nejméně 40 bilionů dolarů (946,4 bilionu korun), myslí si analytici oslovení zpravodajským serverem CNBC.

Reklama

Svůj odhad vysvětlují důvěrou investorů a hospodářským růstem. Indický akciový trh je s hodnotou 4,6 bilionu dolarů čtvrtý největší na světě, naposledy v prosinci svou tržní kapitalizací překonal Hongkong. Index indických akcií Nifty 50 si loni připsal 20 procent.

„Do té doby můžeme snadno dosáhnout 40 bilionů dolarů,“ konstatoval Sudžán Hádžará, výkonný ředitel a hlavní ekonom společnosti Anand Rathi Securities. Poukázal přitom na silný hospodářský růst země a „mnohem stabilnější“ měnu.

Výrazně optimističtější očekávání má Maníš Čókhání, který vede investiční společnosti Enam Holdings. Předpovídá, že indické akciové trhy by mohly v příštích dvou dekádách vzrůst na 60 bilionů dolarů.

Jack Ma na archivním snímku z roku 2021

Jack Ma prolomil mlčení. A zvrátil trend tonoucích akcií Alibaby

Spoluzakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma o sobě dal po delší době opět vědět. Napsal zaměstnancům dlouhou zprávu, ve které vyjádřil podporu úsilí o restrukturalizaci internetového gigantu. Je to výjimečný krok miliardáře, který se v posledních několika letech stáhl do ústraní, uvedla agentura Reuters. Akcie firmy Alibaba na burze v Hongkongu po jeho příspěvku stouply o pět procent.

Přečíst článek

„Růst indického hrubého domácího produktu (HDP) vedl k tomu, že společnosti zvýšily své zisky, a to se projevilo na výkonnosti akciového trhu,“ uvedl Atul Singh, generální ředitel společnosti LGT Wealth India, která se zabývá správou majetku. Ekonomika země za finanční rok 2023 podle vlády vzrostla o 7,2 procenta a odhaduje se, že se ve finančním roce 2024 zvýší o 7,6 procenta. Finanční rok v zemi začíná 1. dubna a končí 31. března.

Indie má také „zásobárnu nového kapitálu“, která může nadále zvyšovat tržní ocenění, uvedl Hádžará. V Indii se v roce 2023 uskutečnilo 220 primárních nabídek akcií (IPO), což bylo podle poradenské firmy EY nejvíce na světě. „Indie má celosvětově nejvyšší počet veřejně obchodovaných společností na světě, více než 6000, a ty rády získávají kapitál v dřívější fázi svého životního cyklu,“ dodal Hádžará.

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme