Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

cukr - informace o tématu

Sladkosti jsou zatím poslední obětí klimatických změn

Cena cukru stoupá. Sladkosti jsou zatím poslední obětí klimatických změn

Změny klimatu byly v minulosti označeny za hrozbu pro pěstování kávy a surovin pro výrobu piva. Obětí těchto změn by se mohla stát i další položka na jídelníčku: sladkosti. Ceny cukru jako komodity jsou totiž nejvyšší za posledních 13 let a mezi příčinami růstu jsou i obavy z malé úrody kvůli rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku. Tyto dvě země jsou totiž po Brazílii největšími vývozci cukru na světě, píše deník The Guardian.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Kakaové boby zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Lukáš Kovanda: Kakao a čokoláda zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Přečíst článek

Hrozí další zdražení sladkostí i tvrdého alkoholu. Vedra v Evropě ženou cenu cukru na nový historický rekord

Přečíst článek
cukr

Lukáš Kovanda: Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc

Přečíst článek
Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Komodity letos zlevňují. Index agentury Bloomberg od začátku roku poklesl o pět procent a blíží se k nejnižším hodnotám od počátku války na Ukrajině. Nejvíce v letošním roce klesá cena zemního plynu, naopak významně zdražují některé zemědělské komodity. Ceny cukru vzrostly během prvních čtyř měsíců roku o třetinu. ČTK to řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku, oznámil unijní statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek
Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent.

Proč cukr v Česku zdražuje nejvíc v EU? Protože drahý plyn a zisková inflace

Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent. V EU jako celku to přitom bylo jen o 61 procent, vyplývá z dat Eurostatu. Souvislost to má s vysokou cenou plynu, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Cena emisních povolenek je na rekordu. A půjde ještě výš

Emisní povolenka EU stojí poprvé v historii více než 100 eur, a cena půjde ještě výše. Drahé povolenky zdražují nejen elektřinu, ale třeba i cukr nebo tvrdý alkohol.

Přečíst článek
Cena cukru prudce stoupla.

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v dopise vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru. Upozornil na to, že loni na podzim ceny prudce stouply a obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje vyjádření ministra za skandál.

Přečíst článek
cukr

Další lákavý cíl pro marže? Prodejní cena cukru stoupla za měsíc o desítky procent

Cukr v českých obchodech za měsíc zdražil o více než 60 procent, což je zcela mimořádné. Na vině je drahý plyn a povolenky, ale zřejmě i navýšené marže obchodních řetězců, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme